ISPRAVAK PROPUSTA

Komora više neće bodovati Mišakova predavanja liječnicima?

28.10.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora revidirat će svoju odluku da se njezinim članovima daju bodovi za sudjelovanje na kongresima udruge 'Prirodna medicina', rekao je u ponedjeljak primarius dr. med. Hrvoje Minigo

Čelnik komore za tportal je pojasnio da će njegov prijedlog da se bodovanje ukine ići na povjerenstvo koje će preispitati svoju raniju odluku.

Podsjetimo, u Zagrebu se ove subote održao 3. kongres udruge 'Prirodna medicina' na kojem su uz nekolicinu uglednih stručnjaka sudjelovali i promotori teorija zavjera i antivakcinacijskog pokreta poput internistice dr. Lidije Gajski, tzv. medicinski praktičari, pa čak i potpuni laici kao što je Krešimir Mišak, voditelj emisije 'Na rubu znanosti'.

Iako je program sva tri dosad održana kongresa uglavnom zagovarao tzv. alternativne metode liječenja od kojih mnoge nemaju dokazane pozitivne učinke, a neke mogu biti i opasne, osobito kada se konzumiraju umjesto provjerenih terapija, dvije hrvatske stručne komore – Liječnička i Ljekarnička, davale su bodove svojim članovima koji su prisustvovali predavanjima.

Primjerice na 2. kongresu je primjena laetrila predstavljena kao učinkovita terapija u tretmanu kroničnih i tumorskih bolesti. No prema službenoj stranici Američkog društva za karcinom ova terapija u opsežnoj i dugotrajnoj 20-godišnoj studiji nije dala nikakve ozbiljne rezultate, a istovremeno je zabilježeno više slučajeva trovanja cijanidima u koje se pretvara laetril kada uđe u tijelo. Štoviše, nekoliko trovanja završilo je smrću.

Na prva dva kongresa udruge također je predstavljena inzulinom potencirana (kemo)terapija u liječenju karcinoma unatoč tome što je medicinska struka odbacuje kao tretman nedokazane učinkovitosti

Prema programu 3. kongresa dr. Gajski, iako nije ni epidemiolog niti infektolog, ponovno je isticala nuspojave cijepljenja zanemarujući znanstveno potvrđene činjenice koje pokazuju da su otkriće i primjena cjepiva jedan od najvećih uspjeha suvremene medicine. Nadalje, na ovogodišnjem je skupu najavljena promocija primjene kelata u stanjima poput ateroskleroze. FDA, Američko udruženje kardiologa i brojne druge liječničke organizacije primjenu kelacije kod ateroskleroze smatraju neučinkovitom i potencijalno opasnom metodom. Popis sličnih primjera je poduži.

Na ovakav, blago rečeno dvojbeni program, a osobito na činjenicu da se on boduje, reagiralo je Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja. Ono je u samo par dana na svojim stranicama prikupilo više od 100 potpisa zabrinutih građana među kojima ima i mnogo uglednih liječnika, epidemiologa, farmaceuta, znanstvenika, sveučilišnih profesora i studenata. Pismo je upućeno na adrese dviju komora, a ako je suditi po najavama dr. Miniga, čini se da bi glas znanosti ipak mogao nadglasati buku pseudoznanosti. Barem u jednoj od komora.