KREACIONIZAM U HOLDINGU

ZET studente i đake 'nagrađuje' antiznanstvenim knjigama!

13.09.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Zagrebački je Holding nedavno pokrenuo nagradnu igru nazvanu 'Karticu prisloni i nagrade osvoji' koja bi učenike i studente trebala potaknuti da pravilno koriste svoje pretplatne karte za javni prijevoz

U igri automatski sudjeluju svi korisnici učeničkih i studentskih godišnjih pretplatnih karata za 2013./2014. godinu, koji se prilikom ulaska u ZET-ov tramvaj ili autobus kartom registriraju na uređaju za registraciju i poništavanje karata.

Ova odgojna igra uopće ne bi bila sporna kada to ne bi bio dio nagrada koje se nude. Naime, neki studenti u redakciju su nam javili da se među brojnim darovima za mlade uzdanike hrvatske znanosti i budućnosti, našlo nekoliko blago rečeno neznanstvenih knjiga.

Jedna od njih je 'Dan poslije Roswella' u kojoj bivši američki časnik J. Corso 'otkriva' kako je, zahvaljujući iskustvima s vanzemaljcima što su se srušili u Roswellu sudjelovao u vojnim projektima u kojima su kasnije nastali integrirani čipovi, optička vlakna, laseri i slični izumi.

Druga je 'Projekt Svjetlosna kugla' koja, kako kaže sam nakladnik, 'istražuje duhovno područje koje se vidi na zapanjujućim digitalnim fotografijama koje su snimili Miċeál Ledwith i Klaus Heinemann'. Autori dokazuju da one nisu ni čestice vode ni čestice prašine te razmatraju njihov značaj za naš život kao i mogućnost komunikacije s njima!?

Tu je i knjiga 'Krugovi nove budućnosti' u kojoj se autor uhvatio spekulacija o pojavama kao što su piktogrami na ledu, krugovi u žitu i svjetlosni krugovi na pročeljima zgrada koji se pojavljuju bez poznatih izvora.

No kruna nagradnog fonda nedvojbeno je knjiga 'Suđenje Darwinu' koja se reklamira kao kontroverzno štivo koje je uzdrmalo znanstveni establišment jer 'pokazuje da se teorija evolucije ne temelji na činjenicama nego na vjeri – vjerovanju u filozofski naturalizam'. Ovaj tekst nije u skladu čak niti s doktrinom Katoličke crkve koja je prihvatila evoluciju, a kamoli sa spoznajama suvremene znanosti koja je u brojnim svojim granama od paleontologije, preko biologije do genetike pokazala da je evolucija jedna od najprovjerenijih i najvažnijih znanstvenih činjenica svih vremena, a ne 'samo teorija', odnosno hipoteza. Suđenje Darwinu je inače štivo omiljeno u krugovima konzervativnih protestantskih kreacionista kakvi po tzv. Bible Beltu američkog juga u posljednje vrijeme traže zabranu učenja evolucije u školama ili barem njezino izjednačavanje s mitom o Adamu i Evi te Zemlji staroj oko 6.000 godina.

ZET: To su najtraženiji naslovi

Budući da navedeni naslovi, osobito posljednji, promiču pseudoznanstvene, pa i antiznanstvene ideje, a namijenjeni su učenicima i studentima od kojih bi nerijetki u budućnosti trebali postati nositelji znanstvenih spoznaja i na njima utemeljenog hrvatskog gospodarstva, pokušali smo doznati što o tome misle u ZET-u. Pitali smo ih po kojem su načelu birali knjige, je li odabir neki svjestan obrazovni projekt te hoće li povući sporno štivo na koje su reagirali studenti.

Iz njihovog ureda za odnose s javnošću stigao nam je sljedeći odgovor.

'Služba marketinga osigurala je traženije naslove za nagradni fond, uzimajući u obzir preporuke poslovnih partnera, odnosno ponuditelja, ali istovremeno - ostavivši dobitnicima mogućnost izbora štiva nakon stjecanja prava na nagradu.

Tvrdnje iznesene u bilo kojem od ponuđenih naslova, tako i u sklopu onih koje posebno izdvajate ocjenjujući ih neprimjerenima, kao niti bilo koji drugi segmenti autorskih cjelina, ne označavaju istovremeno i/ili stavove organizatora igre, niti kolega iz nakladničke kuće koja u njoj participira.

Insinuacije o nametanju ili namjernoj promociji pseudoznanstvenih tema u potpunosti odbacujemo', stoji u priopćenju.

Na pitanje hoće li povući dvojbene naslove, posebno 'Suđenje Darwinu', nismo dobili odgovor.