KRAJ JEDNE POŠASTI

Konačno otkriveno cjepivo protiv HIV-a!

12.09.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Američki su znanstvenici stvorili prvo cjepivo koje kod majmuna stvara učinkovitu zaštitu od virusa poznatog kao Simian Immunodeficiency Virus (SIV), koji je najubojitiji ekvivalent ljudskog HIV-a

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature cjepivo je bilo djelotvorno kod devet od 16 testiranih majmuna. Isti tim stručnjaka sada planira sličnom metodom razviti cjepivo za ljude.

Prof. Louis Picker, iz Instituta za cjepiva i genske terapije u Oregon Health and Science Universityju kaže da je uvijek teško tvrditi da je neko cjepivo potpuno uklonilo viruse budući da se oni mogu nezamijećeni zadržati u nekim stanicama.

'No uz vrlo stroge kriterije uglavnom možemo reći da u tijelima majmuna nije ostalo virusa', rekao je prof. Picker objasnivši da cjepivo trajno održava obrambeni sustav koji patrolira svim tkivima tijela.

Američki su znanstvenici u svojem istraživanju analizirali virus SIVmac239 koji je čak 100 puta smrtonosniji od HIV-a! Majmuni zaraženi njime obično ugibaju u roku od dvije godine. Kod nekih od cijepljenih primata virus se nije primio. Cjepivo se temelji na jednom drugom virusu - citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je iskorišten kako bi se obrambeni sustav pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Istraživanje je pokazalo da povezivanje CMV-a sa SIV-om ima jedinstven efekt, odnosno da verzija CMV-a modificirana tako da ispoljava proteine SIV-a stvara i održava svojevrsno pamćenje u T stanicama obrambenog sustava pa one postaju sposobne pronalaziti i uništavati stanice zaražene SIV-om.

'Ovo posljednje istraživanje pokazuje da bi određeni imunološki odgovori izazvani novim cjepivom mogli imati sposobnost da potpuno uklone HIV iz tijela', rekao je Picker.

U novoj studiji tim je prvo cijepio majmune rezus makakije, a potom ih zarazio SIV-om. Virus se u početku počeo širiti, međutim, obrambeni mehanizam ubrzo je reagirao i uništio sve znakove njihova postojanja. Majmuni koji su pozitivno reagirali na cjepivo bili su otporni na virus i tri godine nakon cijepljenja.

Prof. Picker kaže da još uvijek nije jasno zašto je samo pola majmuna reagiralo na cjepivo.

'Moguće je da je SIV toliko jak patogen da je to najbolje što će se ikada moći postići. U tijelu se odvija borba. U pola slučajeva cjepivo pobijedi, a u pola ne', rekao je.

Tim trenutno istražuje mogućnost da se isto cjepivo upotrijebi na majmunima koji su zaraženi virusom prije cijepljenja, dakle kao lijek, a ne samo kao preventiva.

Ako novo cjepivo prođe potrebne provjere, uskoro bi se mogla početi provoditi klinička testiranja na ljudima.

Većina znanstvenika danas se slaže da se human immunodeficiency virus HIV, koji uzrokuje bolest AIDS od koje umiru milijuni ljudi širom svijeta, razvio iz SIV-a nakon što se s majmuna krajem 19. stoljeća prenio na ljude u zemljama Subsaharske Afrike u kojima se tradicionalno jede meso majmuna. Postoje dvije vrste HIV-a - HIV1 i HIV2, od kojih je prvi virulentniji. HIV1 je najbliži SIV-u koji je otkriven u populacijama šumskih čimpanzi i gorila.