STRUJNA APOKALIPSA DANAS

Svjetske električne mreže rade na rubu kolapsa

27.08.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Društvene mreže poput Facebooka mogu izgubiti brojne korisnike i ostati savršeno stabilne, međutim, nacionalni sustavi opskrbe električnom strujom uglavnom su vrlo osjetljivi na probleme u svakom svojem dijelu, pokazalo je novo istraživanje

Do ovog zaključka došli su izraelski i američki fizičari nakon što su proučili funkcioniranje mreža koje su strukturirane u realnom geografskom prostoru.

Prema izviješću nedavno predstavljenom u časopisu Nature Physics prostorne mreže nužno su ovisne o bilo kojem broju kritičnih čvorova čije otkazivanje može uzrokovati nagli i nepredvidiv kolaps.

Jedan od autora studije Shlomo Havlin iz Bar-Ilan Universityja u Izraelu kaže da je električni sustav glavni primjer mreža koje su definirane geografijom.

'Čim imate takvu ovisnost u sustavu, pad na jednom mjestu uzrokuje pad na drugom koji kaskadno vodi u kolaps', objasnio je.

Havlin i njegovi suradnici analizirali su idealizirane scenarije. Njihovi su rezultati pokazali da nasumično strukturirane mreže poput društvenih propadaju polako kada se čvorovi uklanjaju što u stvarnom svijetu znači da nadležni imaju dovoljno vremena za dijagnosticiranje i oslovljavanje problema. S druge strane uređene prostorne mreže imaju mnogo više kritičnih čvorova koji povećavaju nestabilnost sustava. Problem je, kaže Havlin, da takve mreže uvijek operiraju na samom rubu pada. Autori u studiji kao rješenje koje bi smanjilo rizik predlažu dodavanje manjeg broja dužih vodova koji bi predstavljali svojevrsne prečace do različitih dijelova mreže.

No Benjamin Carreras, fizičar na Oak Ridge National Laboratoryju u Tennesseeju, koji je i sam radio slična istraživanja, kaže da bi ovakvim studijama trebalo pridodati složene modele koji bi vjerodostojno predstavljali fizičku realnost i reakcije suvremenih električnih mreža. Iako u nekim slučajevima dodavanje dužih vodova može pridonijeti stabilnosti cijelog sustava, ističe Carreras, u određenim okolnostima oni probleme mogu prenijeti još dalje.

Posljednji veliki pad sustava u SAD-u dogodio se 2003. godine, a bio je uzrokovan lošim održavanjem vegetacije i nizom kvarova na sustavima nadzora i komunikacija. Bez struje je ostalo 50-ak milijuna ljudi u SAD-u i dijelovima Kanade. Problem je započeo kvarom na tri voda u Ohiou koji je trajao sat vremena. Pad sustava prenio se domino efektom sve do istočnih obala.