REAKCIJA NA ČLANAK

Prava istina o Silva metodi

28.07.2013 u 19:33

Bionic
Reading

Instruktorica Silva metode reagirala je na tekst objavljen 17. srpnja. Reakciju donosimo u cjelosti:

Javljam vam se u vezi članka pod naslovom 'Zašto je Josipović podržao šarlatansku proslavu Teslina rođendana', objavljenog na vašem portalu, (Nenad Jarić Dauenhauer, 17. srpnja, 2013), u kojem je izneseno nekoliko neprovjerenih podataka i paušalnih ocjena o Silva metodi. Budući da smo svjesni da su takve ocjene odraz dubokog neznanja i nepoznavanja tehnika Silva metode, želimo omogućiti čitateljima da saznaju istinu. Kako je članak uvelike dezinformirao javnost i omalovažio višegodišnja znanstvena istraživanja Silva metode, molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima korektno i točno informirate javnost.

Silva metoda® je znanstveno utemeljena metoda osobnog razvoja, specijalizirana za kontrolu stresa, koja postoji već od 1966 godine, specijalizirane seminare je do sada završilo više od 15 milijuna polaznika u 131 zemlji svijeta. Tehnike Silva metode prvo su izučavane u sklopu pripremnih istraživanja 22 godine, a zatim su još 20 godina njeni polaznici bili uključeni u primijenjena istraživanja, na kojima je sudjelovao čitav niz znanstvenika čiji su radovi objavljeni u znanstvenim časopisima.

Cilj Silva metode je da svakog polaznika seminara osposobi da nauči koristiti veći potencijal svog mozga, a to se postiže jednostavnim mentalnim tehnikama, koje se mogu koristiti za otklanjanje stresa i njegovih posljedica, poboljšanje koncentracije, učenja i pamćenja, te međuljudskih odnosa, tako i za mnoge druge svrhe. Bitno je reći da su mentalne tehnike Silva metode egzaktne i da ih može naučiti svaki pojedinac, koristeći ih za poboljšanje onog područja svog života, koje mu je trenutačno najbitnije, bez obzira radi li se o poboljšanju pamćenja te tako i postizanja boljih rezultata u učenju, zatim poslovnoj sferi, sportu ili privatnom životu.

Mentalne tehnike Silva metode temelje se na procesu BBD - dinamičkoj bikameralnoj uporabi mozga (BBD - Bicameral Brain Dynamics), čija je suština istodobna uporaba obje polutke mozga (lijeve: logičko-racionalne i desne: intuitivno-kreativne), svakodnevno, po želji. Ovakva djelotvorna upotreba vlastitog uma i mozga ostvaruje se u opuštenom, alfa stanju (frekvenciji električne aktivnosti mozga između 7 i 14 herca), a rezultati su dugoročni.

Za razumijevanje Silva metode nužno je razjasniti da u tom sustavu ne postoji 'meta', kako to navodi prof. Vinković, jer svaki polaznik seminara može naučiti koristiti veće potencijale svog mozga, pa tako i dijete. Silva metoda® je razvila obrazovni program za rad s djecom kojim se postiže jačanje samopouzdanja, otklanjanje strahova i treme, bolje pamćenje i bolji rezultati u učenju. To se postiže sinhronizacijom višečulnog učenja što podrazumjeva spoj audio, vizualnog i kinestetičkog učenja čime se postiže da djeca uče s većim entuzijazmom i veseljem. Učenje se zasniva na alfa frekvencijama električne aktivnosti mozga, kao što rade sve i mnoge druge suvremene metode za učenje, a takvim pristupom omogućuje se dugoročno pamćenje informacija.

Važno je napomenuti da se Silva metoda® kao znanstveno istražena metoda razvoja uma koristi u osnovnim i srednjim školama te sveučilištima u mnogim zemljama svijeta, što se može provjeriti na brojnim mrežnim stranicama. Silva metoda Hrvatska je surađivala sa Silva metodom iz Češke na EU projektima za učenje i razvoj kreativnosti, koji su odobreni od češkog Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta. Također, u Mađarskoj prosvjetni djelatnici sa završenim seminarom Silva metode® dobivaju bodove koji im omogućavaju napredovanje u struci.

Srdačan pozdrav,

Nikoleta Vujović, direktor/instruktor

Silva metoda® - Hrvatska