UĐITE U POVIJEST

Počinju prijave za put na Mars u jednom smjeru

17.04.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Želite putovati na Mars? Nizozemska organizacija Mars One objavila je da počinje s prikupljanjem prijava

Bit će to putovanje u jednom smjeru, a kompanija na Crvenom planetu planira izgraditi zajednicu kolonizatora.

Povijest pokazuje da velike istraživače poput Kolumba ili Magellana i njihovih posada čak ni ekstremne opasnosti nisu odvratile od avantura koje su ih proslavile. Stoga ne treba čuditi da je tvrtka već zaprimila na tisuće upita mogućih sudionika.

Potrebne kvalifikacije

Čelnici projekta Mars One ističu da kandidati moraju biti čvrsti, prilagodljivi, domišljati i sposobni za timski rad. Cijelu misiju, koja će medijski imati formu realityja, od početka izbora, do slijetanja i naseljavanja, pratit će kamere. Show koji će imati formu Big Brothera zapravo bi trebao trajno osigurati financijska sredstva za razvoj i održavanje projekta.

Suosnivač organizacije Bas Lansdorp objasnio je nedavno u Londonu zašto će misija biti jednosmjerna.

Tijekom osmomjesečnog putovanja astronauti će izgubiti dio koštane i mišićne mase. Kada se tome doda boravak od više mjeseci ili godina na Marsu koji ima mnogo slabiju gravitaciju, bit će im gotovo nemoguće ponovno se prilagoditi na život na Zemlji.

Osim toga slijetanje na Mars i ponovno polijetanje nazad na Zemlju tehnološki je mnogostruko zahtjevniji i skuplji pothvat.

Je li projekt realan?

Neki kritičari najavljene misije smatraju da će ekstremno teški uvjeti putovanja i života na Marsu biti praktički nepremostiva zapreka. Naime, Mars ima vrlo rijetku atmosferu, a Sunčevo zračenje na njemu je izuzetno jako i nepovoljno za život. Na Zemlji nas od njega štiti jako magnetsko polje, odnosno magnetosfera. Tekuće vode nema, nema ni zraka koji bismo mogli disati, atmosferski tlak je gotovo jednak vakuumu, a temperaturne razlike su velike. Neki skeptici ističu da su uvjeti na Antarktici mačji kašalj prema marsovskim pa ipak ljudima ne pada na pamet da se tamo trajno nastane.

Dr. Veronica Bray iz Lunar and Planetary Laboratoryja na University of Arizona kaže da ne sumnja da je fizički moguće dopremiti ljude na Mars.

'No puno je veća dvojba hoće li biti sposobni ondje preživjeti duže vrijeme', upozorila je.

Organizatori odgovaraju da će kolonisti svoje nastambe prekriti s nekoliko metara tla kako bi se zaštitili od zračenja.

Ambasador projekta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku prof. Gerard 't Hooft priznaje da prve kolonizatore očekuju nepoznati zdravstveni rizici, no ipak je optimističan.

'Kandidatima ćemo reći da postoje opasnosti, međutim, naša će odgovornost biti da ih zadržimo u prihvatljivim granicama', rekao je.

Organizatori na svojoj stranici tvrde da je misija logistički i ekonomski izvodiva i to uz tehnologiju koja je već sada postoji.

Problem financija

Ima i kritičara projekta koji smatraju da će on biti toliko skup – procjenjuje se da će stajati oko šest milijardi dolara - da ga nijedna privatna tvrtka bez pomoći država neće moći financirati. No organizatori su uvjereni da će zanimanje gledatelja TV showa biti dovoljan temelj za osiguranje sredstava jer će biti zanimljiviji od Olimpijskih igara pa će se prava na prijenos dobro prodavati.

'Bit će to najveća stvar koju je ljudski rod ikada napravio. I nakon 15 godina ljudi će još uvijek gledati', uvjeren je Lansdorp.

Na Marsovo tlo prvo bi treba sletjeti rover koji će istražiti okoliš i povoljne lokacije. Prva ekipa od četiri astronauta trebala bi živjeti u dvije kupole dok će ostale služiti za uzgoj hrane, opremu i ostale potrebe. Naselje trebalo bi biti uspostavljeno do 2023. godine, a prvim kolonizatorima svake će se dvije godine pridružiti novi.

Svi zainteresirani mogu se javiti preko ovoga linka