ČUDO NA NEBU

Zemlja se kupa u najsnažnijem svjetlu ikad!

17.04.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Zemlja se ovih dana kupa u najsnažnijem svjetlu gama-zraka – zračenja s najvišom energijom u svemiru - koje su astronomi ikada do sada zabilježili

Za ovu svjetlosnu kupku odgovoran je objekt koji nazivamo blazarom, odnosno aktivna jezgra galaksije Markarian 421 u kojoj se nalazi supermasivna crna rupa.

Igrom slučaja program istraživanja ovih fenomena nedavno je započeo tako da su deseci svjetskih teleskopa koji rade na raznim valnim duljinama elektromagnetskog zračenja - od radiovalova, preko vidljivog svjetla do gama zraka – usmjereni prema tom blazaru.

Hrvatski astrofizičar dr. sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković, koji je 2008. doktorirao upravo na Markarianu 421, kaže da su blazari aktivne galaktičke jezgre čiji su mlazovi zračenja usmjereni prema Zemlji.

'Trenutno je on u fazi iznimno jake aktivnosti koja može potrajati više dana', rekao je za tportal dr. Hrupec i pojasnio: 'Postoje neka svemirska tijela koja su nam mnogo bliže pa je i njihovo zračenje uobičajeno snažnije. Primjerice, za nas je u Mliječnoj stazi najsnažniji gama-izvor na nebu Rakova maglica koja stoga predstavlja standardnu svijeću za kalibriranje astronomskih uređaja za otkrivanje visokoenergetskih zraka. Izvangalaktički izvori, koji se nalaze mnogo dalje u principu su znatno slabiji. Markarian 421 od Zemlje je udaljen gotovo pola milijarde svjetlosnih godina, no sada, u fazi iznimno jakog bljeska nadjačao je čak i Rakovu maglicu koja nam je prvi gama-susjed u galaksiji.'

Znanstvenici još uvijek ne znaju sve detalje o nastajanju zračenja blazara, odnosno kvazara (tijela iste kategorije čiji mlazovi nisu usmjereni prema nama) koje ima trilijunima puta veću energiju od svjetlosti koju vidimo.

'Pretpostavlja se da tako moćno zračenje nastaje u blizini akrecijskih diskova crnih rupa oko kojih još uvijek ima dovoljno materije, plinova, prašine, pa i zvijezda koje one mogu progutati. Kako materija propada prema crnoj rupi, ona se sudara i stvaraju se ekstremno jaka polja koja potiču snažno zračenje. Ono nije raspršeno na sve strane poput Sunčevog već je fokusirano u dva uska suprotno orijentirana snopa okomita na akrecijski disk', rekao je dr. Hrupec, član zagrebačkog tima koji ovaj fenomen proučava na teleskopu MAGIC na kanarskom otoku La Palmi. (pogledajte umjetničku animaciju dolje)

Čudesna pojava

Zračenje Markariana 421 koji se nalazi u zviježđu Velikog medvjeda s vremenom jača i slabi. Jedan bljesak zabilježen je 1996. godine. Međutim, ovaj novi, koji je započeo prošli tjedan je bez presedana u povijesti astronomskih promatranja.

'Šokirana sam i zadivljena koliko je sjajan', rekla je Julie McEnery znanstvenica koja radi na gama-detektoru Fermi i dodala u šali: 'Ovo će nas otpuhati.'

Hrupec kaže da su astronomi raznih opservatorija prošli tjedan poslali upozorenja svojim kolegama da je Markarian 421 izuzetno pojačao svoje aktivnosti kako bi svoje teleskope usmjerili prema njemu. Istraživanja na različitim valnim duljinama elektromagnetskog zračenja trebala bi omogućiti bolje razumijevanje ovih misterioznih tijela, najmoćnijih izvora svjetlosti u svemiru.