DEKAN FPZG-A NENAD ZAKOŠEK

'Reismanina istraživanja su zastarjela'

01.02.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Predavanje Judith Reisman bilo je vrlo loše, ona nije zaslužila toliko medijske pozornosti, ovo je za nju velika promocija jer se njezin glas čuje i dalje nego što bi trebao, rekao je danas za tportal dekan Fakulteta političkih znanosti prof. Nenad Zakošek

Prvi čovjek FPZG-a smatra da u situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi sigurno ima tema koje su važnije, no ipak priznaje kako možda i nije loše da je javnost na ovakav način jasno vidjela tko je intelektualni adut kojim su se HDZ, Crkva i pridružene udruge odlučili suprotstaviti nedavno uvedenom četvrtom modulu zdravstvenog odgoja, jer tko bi to mogao bolje razotkriti od akademskih građana, studenata i profesora.

Reakcija HBK

Neugodno smo iznenađeni jučerašnjom izjavom dekana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nenada Zakošeka koji je, prema medijskim izvješćima, između ostaloga rekao: 'I ako ih je itko indoktrinirao (studentice i studente), onda je to Katolička crkva'. Katolička crkva se u svom djelovanju, a napose u radu s mladima, nipošto ne prepoznaje u tvrdnji gospodina dekana dr. Zakošeka.
Ova izjava čelnog čovjeka jedne visokoobrazovne ustanove iznenađuje i vrijeđa osjećaje vjernika, a među njima su i studentice i studenti Fakulteta političkih znanosti koji pripadaju Katoličkoj crkvi, navodi se u priopćenju HBK-a.

U početku se, kaže, protivio održavanju predavanja, kao i brojni profesori i Studentski zbor, međutim, konačno je odlučio da će naći kompromis – omogućiti akademsku slobodu govora i istovremeno osigurati da se neće vrijeđati ljudska prava. Drugim riječima, dozvolio je dolazak Reisman u redovan termin kolokvija, ali je odlučio da će osobno stražariti kako ne bi promovirala svoje poznate homofobne stavove.

'U njenom izlaganju nije bilo ništa uvredljivo za homoseksualce', rekao je Zakošek. 'No bilo je to vrlo loše predavanje, jedno od najlošijih na kojem sam ikada prisustvovao. Predstavila je nabacani mozaik slika i sugestivnih tvrdnji kojima je nastojala prisutne uvjeriti u svoje poznate teze. Pokušao sam doznati u kojem je relevantnom znanstvenom časopisu objavila svoje istraživanje 'Slike djece, zločin i nasilje', no bez uspjeha. Istina je, ona je pokazala da je svojevremeno stvarno postojala upotreba crteža djece u seksualne svrhe, međutim, njezina istraživanja provedena su u Playboyu, Hustleru i Penthouseu iz 70-ih tako da su danas potpuno zastarjela i irelevantna', objasnio je.

'To je gospođa koja već ima dosta godina, ali očito joj je jako stalo. Samo netko tko je duboko frustriran može tako brzo reagirati i dojuriti preko oceana na prvi poziv. Na posjet nekog uglednog znanstvenika trebalo bi čekati mjesecima. No ipak ona se u Hrvatskoj pojavila kao svojevrsna prosvjetiteljica. Poznato je da u Americi posljednjih godina jača kršćanski fundamentalizam, da se osporava poučavanje evolucije u školama, da se uopće dovodi u pitanje znanost, no zanimljivo je kako neki naši radikalni krugovi nalaze saveznike u povijesno i kulturno sasvim drugačijoj sredini', rekao je prof. Zakošek.