U ČETVRTAK

Svi prosvjetari idu u štrajk, učenici moraju u škole!

27.11.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Budući da je jutros propalo mirenje s Vladom, u četvrtak će čak pet velikih sindikata prosvjetnih radnika koji ukupno imaju oko 60.000 članova održati jednodnevni štrajk, međutim, resorno ministarstvo ovaj će dan smatrati radnim kao i svaki drugi

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić za tportal je pojasnio da će učitelji doći na posao, ali će jednostavno sjediti za katedrama i neće obavljati svoju osnovnu funkciju.

'Mi idemo u jednodnevni štrajk u 330 škola', rekao je i dodao: 'Jučer smo u Vladi prošli mirenje, međutim, nismo postigli dogovor. Nažalost, ponuda je bila jako općenita; dali su nam previše općenita obećanja da će se stvari riješiti kroz granske ugovore i pregovore sa sindikatima. Idemo u štrajk isključivo zbog toga jer su učiteljima jedinima u javnim službama smanjene plaće za oko 800 kuna; nsmo imali 15 zahtjeva. Vlasti odugovlače već pet mjeseci, kažu da čekamo do proljeća, a učitelji su u međuvremenu ostali bez 4000 kuna. To je veliki novac za sve, a osobito za nekoga tko radi u školi.'

Budući da je u međuvremenu danas propalo i mirenje s drugim sindikatima, za očekivati je da u školama u četvrtak neće biti gotovo nikoga tko će predavati. Resorno će Ministarstvo taj dan smatrati radnim danom kao i svaki drugi pa neće pozvati učenike da ne dolaze u škole. To neće učiniti ni ravnatelji.

'O tome trebaju odlučiti ravnatelji i ministarstvo te eventualno pozvati učenike da ne dolaze. To nije naš posao. Mi ćemo biti tamo kako bismo upozorili na svoju situaciju ali nećemo raditi', rekao je Stipić i dodao: 'Bit će nereda, tako je uvijek i bilo. U četvrtak će pet velikih sindikata biti u štrajku: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, dakle četiri sindikata matice i kao peti sindikat Preporod. Oni ukupno imaju 60 tisuća članova', rekao je Stipić.