ODUZETI ĆE PROHODATI

Po prvi put izliječena paraliza

25.10.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Američki znanstvenici javljaju da su po prvi put u povijesti uspjeli osoviti na noge i vratiti osjete u udovima čovjeku koji je bio paraliziran od vrata nadolje

Andrewu Measu iz Louisvillea u Kentuckyju liječnici su ugradili električni usadak zahvaljujući kojem je prohodao. Kaže da mu je uređaj promijenio život. Stimulansi koje usadak stvara osnažili su utihnule signale prekinute moždine, a moguće je da su čak stvorili neke nove veze jer su testovi pokazali da danas može hodati i kada se uređaj ugasi.

Ovi bi rezultati mogli biti revolucionarni jer pokazuju da se funkcije leđne moždine mogu povratiti i više godina nakon ozljede. Ranijim istraživanjima na životinjama utvrđeno je da električne stimulacije leđne moždine ispod mjesta oštećenja pomažu u oporavku funkcija donjih udova. Naime, stimulacije omogućuju da donji dio moždine iz donjih udova primi informacije o položaju tijela i naporu mišića. Leđna moždina pak omogućuje da mišići donjih udova reagiraju i podržavaju tijelo bez informacija iz mozga.

Međutim, Measov slučaj pokazuje da su stimulacije s vremenom omogućile čak i ponovno uspostavljanje komunikacije između mozga i donjih dijelova tijela. Znanstvenici pretpostavljaju da bi usadak mogao djelovati kao pojačalo za signale koji se uspijevaju probiti preko ozlijeđenog područja. Drugim riječima, dva prekinuta dijela moždine vjerojatno ostaju povezana nekim nevidljivim vezama koje se mogu pojačati električnim stimulacijama.

Meas je ozlijeđen 6. rujna 2007. u prometnoj nesreći. Ostao je potpuno paraliziran od vrata nadolje. Sudjelovao je u 80 vježbi stajanja i kretanja, međutim ništa mu nije pomoglo.

No konačno mu je u donji dio leđne moždine ugrađena elektroda koja daje trajnu električnu simulaciju donjim udovima.

'Kada su je uključili osjetio sam podražaj u mišićima, bilo je divno', rekao je Meas. S vremenom njemu su se popravile brojne funkcije – nestali su problemi s krvnim tlakom, vidom i mjehurom. Tri mjeseca od početka stimulacije sjedio je na prostirci i pokušavao pomaknuti dijelove tijela kada se njegov uređaj neočekivano ugasio. 'Odjednom sam primijetio da ipak mogu pomicati mali prst svoje noge. Mrdao sam njime', rekao je Meas.

U posljednje vrijeme u njegovu su tijelu profunkcionirale brojne voljne kretnje. 'Kada se to prvi put dogodilo bili smo jako uzbuđeni', rekao je. 'Bilo je to divno, najnormalniji osjećaj koji sam osjetio nakon ozljede.'