PRAVA TEK PRIJETI

Moćna Sunčeva oluja prekinula radijske veze

24.10.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Velika eksplozija na Suncu u ponedjeljak je prema Zemlji odaslala zračenje koje je izazvalo prekide u radijskim vezama na Zemlji, javljaju NASA-ini astronomi

Erupcija najviše kategorije X1,8 dogodila se u Sunčevoj pjezi AR 11598, koja je u samo dva dana pokrenula tri jake oluje.

'To znači da nas vjerojatno očekuje još eksplozija koje će se u narednim danima sve više usmjeriti prema Zemlji kako se pjega okreće prema nama', napisao je Tony Phillips na Spaceweather.com, stranici koja prati zbivanja u svemiru.

Na snimci NASA-ine promatračnice Solar Dynamics Observatory (SDO) izboj se vidi kao snažan bljesak. Trajao je kratko i pripada tzv. impulzivnim bljeskovima, za razliku od postupnih.

'Ovom području trebat će još nekoliko dana da se okrene prema Zemlji. No moguće je da se aktivnost nastavi, stoga pratite nove vijesti', dodao je Phillips.

Sunce u posljednje vrijeme postaje sve aktivnije kako se bliži maksimumu koji se očekuje u 2013. godini. Solarni ciklusi jačanja i slabljenja aktivnosti traju 11 godina.

Razvoj situacije u pjezi AR 11598 pratile su i neke naše promatračnice.

Stručnjak za Sunce Jaša Čalogović sa zvjezdarnice na Hvaru kaže da u ovoj eksploziji nije bilo koronalnog izbačaja mase koji obično uzrokuje veće geomagnetske probleme i aurore na Zemlji.

'Nasreću, Sunce prema Zemlji nije izbacilo čestice koje su najopasnije za satelite i električne mreže. Pratimo ovu skupinu pjega posljednjih nekoliko dana. Nismo očekivali da će stvoriti tako jak bljesak. No čak i da je stvorila oblak plazme, on nas ne bi pogodio jer područje još nije okrenuto prema nama. U sljedećih pet dana pjega će biti u puno opasnijoj i geoefektivnijoj poziciji. Međutim, u snažnom bljesku se ispucala pa se nadamo da će se raspasti prije no što uzrokuje veće probleme', rekao je Čalogović.

Kako je prije nekoliko sati izgledao skup pjega na snimkama hvarskog teleskopa, pogledajte dolje.