SVJETSKO NATJECANJE

Pogledajte fotografije divljine kakve još niste vidjeli

19.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Fotografija pingvina koji se okruženi mjehurićima zraka pokušavaju zaletjeti kroz otvor na ledu odnijela je pobjedu na natjecanju za najbolju fotografiju divljine Wildlife Photographer of the Year (WPY)

Kanadski se fotograf morao izložiti hladnoći Antarktike i mogućim napadima morskih lavova da bi uspio zabilježiti ovaj zanimljiv trenutak.

'Na snimci se vide kraljevski pingvini koji se vraćaju s otvorenog mora', objasnio je Nicklen i dodao: 'Na moru su proveli tri tjedna, napunili su trbuhe hranom i donijeli je svojim mladuncima. Upravo se spremaju izletjeti na led', objasnio je fotograf časopisa National Geographic.

Kraljevski su pingvini razvili zanimljivu tehniku za izbjegavanje napada morskih lavova koji ih vrebaju na obali. Prvo izrone i istraže situaciju, potom u perje zahvate koliko god mogu više zraka, zatim zarone i iz dubina se zalete prema površini ispuštajući pritom mnoštvo mjehurića zraka. Ovaj oblak zraka ih ubrzava sa 10 na 30 km na sat, tako da uspijevaju preletjeti preko predatora.

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year je od početka svojeg postojanja izraslo u jedno od najprestižnijih natjecanja fotografa na svijetu. Organiziraju ga zajedno londonski Prirodoslovni muzej i časopis BBC Wildlife Magazine već 48 godinu zaredom. U natjecanju je sudjelovalo oko 50.000 fotografija.

Odabrane slike koje su nam ustupili organizatori pogledajte u fotogaleriji desno, a ostale možete vidjeti na službenoj stranici natjecanja