EKSPLOZIVAN SKUP

Znanstvenici, teolozi i filozofi raspravljaju o velikom prasku

16.10.2012 u 15:28

Bionic
Reading

U Ženevi je jučer počela konferencija o velikom prasku u kojoj će sudjelovati brojni ugledni predstavnici svjetske akademske zajednice - znanstvenici, filozofi, teolozi, ateisti, agnostici i vjernici

Prema najavama organizatora, sudionici će pokušati istražiti postoje li dodirne točke između religioznog i znanstvenog tumačenja stvaranja svijeta, a u središtu rasprava bit će teorija velikog praska i Higgsov bozon.

U organizaciji konferencije, uz britansku agenciju za promicanje dijaloga i demokracije Wilton Park, sudjeluje i Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN). Jedan od povoda za održavanje ovoga skupa, među ostalim, ovogodišnje je veliko otkriće Higgsova bozona, elementarne čestice koju većina svjetskih medija voli nazivati 'Božjom česticom', iako je to ime proizašlo iz originala 'Goddamn particle', što znači prokleta ili neuhvatljiva čestica.

Budući da na konferenciji sudjeluju jednako vatreni vjernici kao i ateisti, očekuje se da će uroditi s više razilaženja nego tapšanja po ramenima. To je očito već i iz ranijih nastupa nekih od prominentnih sudionika.

Primjerice, prvi govornik na konferenciji Andrew Pinsent, direktor istraživanja na Ian Ramsey Centre for Science and Religion na Sveučilištu Oxford, smatra da bi znanost mogla društvo pretvoriti u stroj ako se ne udruži s religijom i filozofijom. 'Znanost u izolaciji odlična je za stvaranje stvari, no nije tako dobra u stvaranju ideja', rekao je.

Matematičar i filozof znanosti prof. John Lennox s Oxforda, u rujnu je za Daily Mail izjavio da je kao znanstvenik siguran da je slavni britanski fizičar Stephen Hawking u krivu kada u svojoj novoj knjizi tvrdi da se svemir može objasniti bez Boga. 'Sami zakoni fizike ne stvaraju ništa, oni su samo opis onoga što se zbiva u određenim okolnostima', ustvrdio je.

Profesor Rolf Heuer, direktor Cerna rekao je da su rezultati istraživanja Higgsova bozona omogućili dublje razumijevanje prvih trenutaka nakon velikog praska. Dodao je kako se nada da će do kraja konferencije sudionici različitih stručnosti i svjetonazora moći raspraviti pitanje izvora našeg svemira.

Na konferenciji će danas poslijepodne govoriti i ugledni kanadsko-američki fizičar prof. Lawrence M. Krauss s Arizona State Universityja, ateist, zagovornik znanstvenog skepticizma i autor mnogih znanstveno-popularnih bestselera među kojima je najpoznatiji 'A Universe from Nothing'.

Krauss je u srpnju, nakon što je Cern objavio da je pronašao česticu koja je vjerojatno Higgsov bozon, u Newsweeku upozorio da popularno ime Božja čestica ne može biti dalje od istine.

'Ako je pronađena čestica uistinu Higgs, otkriće predstavlja revoluciju bez presedana u našem shvaćanju fundamentalne fizike i dovodi znanost bliže odbacivanju svake potrebe za bilo kakvim natprirodnim čarolijama sve do samog početka našeg svemira, a možda i prije njega, ako je uopće postojalo prije', istaknuo je Krauss. Pojasnio je da standardni model fizike predviđa postojanje nevidljivog Higgsova polja koje prožima prostor i ukazuje da svojstva materije i sila koje upravljaju našom egzistencijom proizlaze iz njihovih interakcija s nečim što se inače čini kao prazan prostor. 'Kada bi veličina ili priroda Higgsova polja bila drugačija, svojstva ovog svemira bila bi također drugačija, pa ne bi bilo ni nas da se čudimo zašto. Štoviše, Higgsovo polje potvrđuje ideju da naizgled prazan prostor može sadržavati sjeme našeg postojanja', zaključio je Krauss.

Trodnevna konferencija zatvorena je za javnost, pa će neki naglasci i zaključci možda biti poznati tek sutra nakon njezina završetka.