ŽIVOT U SVEMIRU?

Sazvana konferencija zbog velikog otkrića egzoplaneta!

17.10.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Europski astronomi koji rade na promatračnici La Silla objavili su da će u utorak u 16 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će obaviti važno otkriće fascinantnog egozoplaneta

O kakvom je otkriću riječ, moguće je samo spekulirati jer se ono drži u tajnosti, međutim, European South Observatory (ESO) rijetko održava konferencije za novinare bez vrlo jakih razloga. Rezultati će biti objavljeni sutra u uglednom časopisu Nature, a novinari će vijest moći objaviti tek nakon toga - u 19 sati.

Krajem rujna znanstvenici ESO-a objavili su da je nedavno otkriveni planet Gliese 163c, koji se nalazi u nastanjivoj zoni crvenog patuljka u zviježđu Zlatne ribe, vjerojatno najbolji kandidat za postojanje mikroorganizama, odnosno života.

Zvijezda Gliese 163 udaljena je od zemlje samo 50 svjetlosnih godina, pa je njezin sustav vrlo povoljan za detaljna promatranja. Stručnjaci su u rujnu procijenili kako postoji vjerojatnost od oko dva posto da bi Gliese 163c mogao proći između svoje zvijezde i Zemlje. U tom slučaju, tijekom tranzita, instrumenti bi mogli analizirati sastav njegove atmosfere.

Na Glieseu 163c mogao bi postojati ocean tekuće vode i atmosfera 10 puta gušća od Zemljine, a temperatura bi mogla biti oko 60 Celzijevih stupnjeva. Njegova masa je oko 6,9 puta veća od Zemljine. Oko matične zvijezde obiđe za samo 26 dana. Drugi planet Gliese 163b vjerojatno je previše vruć da bi podržavao život.