LIGNJA, MORSKI PAS…

Kojem čudovištu pripada oko s Floride?

15.10.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Misteriozno veliko oko, nedavno pronađeno na jednoj floridskoj plaži, najvjerojatnije pripada golemoj sabljarki, objavili su američki stručnjaci i tako okončali spekulacije o monstrumu iz morskih dubina koje su posljednjih dana preplavile internet

Od prošle srijede, kada je Gino Covacci na plaži Pompano nabasao na plavo oko veličine grejpa, biolozi iz Florida Fish and Wildlife Commissiona (FWC) pokušavaju otkriti čije je to ostatke more naplavilo na obalu. U užem izboru našlo se nekoliko odgovora, među kojima da ono pripada dubinskim lignjama, čije očne jabučice mogu dosegnuti veličinu nogometne lopte, tropskom velikookom morskom psu Alopias superciliosus, čije oči narastu do 10-ak cm, ili pak nekoj velikoj pacifičkoj sabljarki.

FWC tek planira objaviti službeno priopćenje, međutim George Burgess iz Prirodoslovnog muzeja Floride u Gainesvilleu kaže da su mu stručnjaci rekli da su sigurni da je to oko sabljarke.

'Rekao bih da je riba bila poprilično velika, vjerojatno duža od tri metra', objasnio je Burgess.

'Na stražnjoj strani oka pronađen je djelić kosti životinje. To isključuje morske pse jer oni imaju hrskavicu, pa je najvjerojatnije riječ o sabljarki', dodao je.

Burgess kaže da nije neuobičajeno naći dijelove morskih stvorenja na plažama istočne Floride kamo ih iz dubina nanose jake golfske struje. Vjeruje da je u ovom slučaju ribar isjekao oko u namjeri da ga sačuva kao suvenir.

U isto vrijeme oko je na internetu privuklo veliku pozornost. Stranica na Facebooku koja mu je posvećena prikupila je više od 1000 lajkova u manje od 24 sata.