ZA ŽENE U ZNANOSTI

Počinje natječaj mladih znanstvenica za stipendije

10.10.2012 u 14:23

Bionic
Reading

U Hrvatskoj od četvrtka započinje novi nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti' za 2013. godinu kojim L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO stipendiraju četiri znanstvenice iznosom od 4.000 eura u završnim fazama doktorskog studija

Natječaj će biti raspisan od 11. listopada i traje do 9. studenog 2012, a na njega se mogu prijaviti znanstvenice koje se nalaze u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije na području prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, te koje imaju manje od 35 godina. Projektu su se u vidu pokrovitelja od ove godine pridružili i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Rektorski zbor RH.

Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj dio je međunarodnog projekta 'For Women in Science' koji je u suradnji L'Oréala i UNESCO-a pokrenut 1998. godine kao prva međunarodna nagrada u svijetu posvećena ženama u znanosti, a do danas je razvio ukupno tri programa: Međunarodne nagrade znanstvenim laureatkinjama te Međunarodni i Nacionalni program stipendiranja. Nacionalni program 'Za žene u znanosti' u Hrvatskoj je od 2007. godine dodijelio 22 stipendije, a s novim ciklusom za 2013. godinu, cjelokupni iznos dodijeljenih stipendija doseže brojku preko 100.000 eura za hrvatske znanstvenice, znanost te njihov napredak i razvitak.

Na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, Izborno povjerenstvo će među pristiglim prijavama odabrati one znanstvenice koje su se svojim radom osobito iskazale i dale doprinos području kojim se bave. Članovi povjerenstva su akademkinja Vida Demarin, akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, akademik Vladimir Paar, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Saša Zelenika.

'Zaista mi je bila iznimna čast i zadovoljstvo primiti stipendiju 'Za žene u znanosti'. Smatram da je u trenutku kada završavate svog doktorski rad vrlo poticajno primiti ovakvo priznanje kojim se prepoznaje trud i potvrđuje kvaliteta znanstvenog rada. Posebno sam ponosna što sam postala stipendisticom ovog hvale vrijednog programa u organizaciji L'Oreala i UNESCO-a kojim se u javnosti promiču obrazovanje i znanost te ističu žene kao nositeljice tih vrijednosti', istaknula je Martina Malnar, jedna od četiri dobitnice stipendije 'Za žene u znanosti' za 2012. godinu koja ovu nagradu smatra važnom referencom u akademskim krugovima.

Natječaj se raspisuje 11. listopada 2012, a zadnji dan prijava za ovu vrijednu stipendiju je petak, 9. studenog 2012. Sve informacije koje su potrebne mladim znanstvenicama, možete pronaći na stranicama Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture.