ČUDOVIŠTE IZ HORORA

Dinosaur Drakula imao velike očnjake, kljun i čekinje

05.10.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Neobični dinosaurus otkriven u južnoj Africi bio je nalik na vampira, imao je kljun kao papagaj i čekinje poput dikobraza, objavili su danas znanstvenici

Fosili drevnog stvorenja, pronađeni još prije 50 godina, do sada nisu privukli veću pozornost, međutim, stručnjaci smatraju da bi mogli rasvijetliti evoluciju jedne od glavnih skupina dinosaurusa koja uključuje divove poput Stegosaurusa i Triceratopsa

Afrički je Drakula živio prije 200-tinjak milijuna godina, kretao se na dvije stražnje noge, a prednje su mu služile za hvatanje. Nazvan je Pegomastax africanus, što znači 'snažna čeljust Afrike'. No bio je malen – dug samo 0,6 metara, a težak poput kućne mačke oko 6,8 kg. 'Uglavnom se sastojao od repa i vrata', rekao je Paul Sereno, paleoantropolog s University of Chicago.

Zanimljivo je da su mu čekinje prekrivale veći dio tijela. 'Bio je pomalo nalik na dvonožnog dikobraza, pun čudnih, nakostriješenih dlaka nalik na perje', rekao je Sereno i dodao: 'Njegove čekinje nisu bile tako snažne kao kod dikobraza, a čini se da nisu bile ni naročito djelotvorna izolacija. Možda su imale boje koje su omogućavale razlikovanje među vrstama ili je zahvaljujući njima Pegomastax predatorima izgledao veći no što je stvarno bio'.

U vilici nalik na ptičju, koja je bila kraća od pet cm imao je očnjake duge 0,8 cm. 'Izgledao je poput Drakule', rekao je Sereno i u šali dodao da je to vjerojatno prikladno otkriće jer se bliži Noć vještica.

Na temelju očnjaka moglo bi se zaključiti da je Pegomastax bio lovac, međutim, stručnjaci smatraju da se hranio uglavnom plodovima i sjemenkama. Naime, po načinu na koji su očnjaci ulazili u čeljust očito je da su služili za samoobranu. Zanimljivo je da Pegomastax nije pripadao skupini dinosaurusa, u koju je spadao i Tyrannosaurus rex, iz koje su se kasnije razvile ptice. U vrijeme kada je živio, superkontinent Pangea tek se počeo raspadati na sjevernu i južnu kopnenu masu.