OD ROĐENJA DO DANAS

Hubble u jednoj snimci zabilježio cijelu povijest svemira!

27.09.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Astronomi koji rade na teleskopu Hubble ovih su dana dovršili sastavljanje i objavili fotografiju koja predstavlja najdublji pogled u svemir koji je ikada bio dostupan čovječanstvu

Fotografija nazvana eXtreme Deep Field (XDF) predstavlja galaksije od vremena kada je svemir još bio u nastajanju, a prve su zvijezde tek počele sjati, sve do najsuvremenijih. Ovakav pejzaž nije bilo jednostavno snimiti jer su neka od ranih tijela previše daleka i blijeda za uobičajene tehnike fotografiranja. Hubble je stoga morao uporno buljiti u djeliće neba više od 500 sati kako bi zabilježio i najmanje tračke svjetlosti.

XDF je kombinacija više od 2.000 fotografija koje je Hubble prikupio tijekom 10 godina rada, a predstavlja komadić južnog neba u zviježđu Kemijska peć čija je površina tek djelić površine punog mjeseca (kliknite fotografiju gore za uvećanje). Na slici se vidi oko 5.500 galaksija od kojih se neke nalaze u neposrednoj blizini, a druge jako daleko čime je stvorena najveća dubina vidnog polja svih vremena. Sjaj najbljeđih galaksija deset je milijardi puta slabiji od objekata koje ljudsko oko može zapaziti.

Na fotografiji se jasno vide razvijene galaksije sličnog oblika Mliječnoj stazi, kao i susjedna Andromeda. Maglovite crvene galaksije rezultat su sudara galaksija. Rađanje zvijezda u njima već je odavno prestalo. Malene bljeđe galaksije su sjeme iz kojeg su se razvile današnje velike galaksije. Na ovoj jednoj jedinoj fascinantnoj snimci zapravo je zabilježena cijela povijest svemira od nastanka prvih galaksija do stvaranja suvremenih kao što je Mliječna staza.

'XDF je najdublja slika neba koja je ikada snimljena, a otkriva najbljeđe i najudaljenije galaksije koje smo ikada vidjeli. Ona nam omogućuje da istražujemo dalje u prošlost nego ikada prije', rekao je Garth Illingworth s University of California u Santa Cruzu, voditelj Hubbleova programa Ultra Deep Field 2009 (HUDF09).

Na XDF-u se, među ostalim, vide tijela iz vremena kada je svemir bio star tek 450 milijuna godina. Galaksije su tada bile mlade, malene i vrlo često su se sudarale. Sadržavale su mnoštvo plavih zvijezda koje su bile mnogo sjajnije od našeg Sunca.

Prije lansiranja Hubblea 1990. astronomi su jedva mogli vidjeti galaksije stare sedam milijardi godina. Zbog utjecaja atmosfere ovakve je precizne snimke nemoguće napraviti s površine Zemlje.