VATROMET IZ SVEMIRA

Nad Britanijom pao golemi komad svemirskog smeća!?

24.09.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Tijekom noći u petak, nad Velikom Britanijom zabilježen je raspad sjajnog tijela nalik na meteor. No neki astronomi smatraju da je objekt koji je izgorio u atmosferi zapravo bio svemirsko smeće

Svjetla na noćnom nebu mogla su se vidjeti od Caithnessa u Škotskoj na sjeveru do Walesa na zapadu i Norfolka na istoku. Brojni svjedoci prijavili su da su oko 11 sati navečer po lokalnom vremenu vidjeli blještavo zeleno svjetlo za kojim su letjela još dva manja zapaljena komada.

Mark Thompson iz BBC-jeva programa 'Stargazing Live' kaže da različite boje koje su svjedoci opisali na Twitteru i web-stranici EDP nisu karakteristične za meteore čiji je sjaj obično bijele boje.

Osoblje zvjezdarnice u Northumberlandu opisalo je neobično tijelo kao golemu vatrenu kuglu.

'Bilo je veliko i putovalo s jugoistoka prema zapadu. Nad zapadnom obalom raspalo se u mnogo komadića. Mnogo, mnogo, možda više od stotinu koji su u početku bili žuto-zeleni. Nije bilo zvuka, a izgaranje je trajalo 20-30 sekundi', objavila je zvjezdarnica.

Jedan od očevidaca izjavio je da mu je cijeli spektakl nalikovao na SF film 'Dan nezavisnosti'.

Stručnjaci kažu da su bljeskovi meteora obično kratkotrajni dok izgaranje satelita može potrajati mnogo dulje – što je komad smeća veći, vatromet će biti dugotrajniji. U rujnu astronomi očekuju nekoliko manjih potoka meteora, međutim, oni su vrlo slabog sjaja, tako da uglavnom ne privlače pozornost; ni približno takvu kakvu je izazvao prošlotjedni spektakl.