VRUĆICA, KAŠALJ, BOLOVI

Hrvatskom krenule respiratorne viroze

18.09.2012 u 13:53

Bionic
Reading

Kako je u našoj zemlji počela jesen, ali i školska godina, tako su krenule cirkulirati i respiratorne viroze, pa ne treba čuditi što se povećava broj zaraženih, osobito djece, poručuju nam danas epidemiolozi

'U ovo doba godine nisu neobične blage viroze sa širokim rasponom simptoma', rekla je dr. med. Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a.

Epidemiologinja kaže da sa završetkom ljeta polako prolazi sezona raznih enteroviroza, a počinje sezona respiratornih viroza. Tijekom ljetnih mjeseci prisutne su crijevne viroze - koje uzrokuju virusne gastroenteritise, infekcije obilježene želučano crijevnim smetnjama, karakteriztirane povraćanjem i proljevom, a često i povišenom temperaturom. One su kratkotrajne, prenose se putem hrane, kontaktom, a mogu i grubim aerosolom. Uzročnici su npr. calici virusi, rota virusi, adenovirusi, astrovirusi i sl.

Druga skupina viroza, objašnjava Nemeth-Blažić, su enteroviroze - bolesti uzrokovane enterovirusima iz skupine ECHO i Coxackie koji se mogu očitovati različitim kliničkim slikama kao što su febrilna bolest s osipom, klijenuti, respiratorna bolest, grlobolja, upala srca, tzv. bolest usta, ruku i stopala, konjunktivitis i meningitis. Njihovi uzročnici ulaze kroz probavni sustav, a oboljeli ih izlučuju stolicom. One uglavnom ne uzrokuju probavne tegobe – proljev i povraćanje, već su najčešći simptomi temperatura i osip.

Nemeth-Blažić kaže da je sezona respiratornih virusa već počela. 'Trenutno još nema gripe – ona počinje uglavnom u siječnju. Od respiratornih virusa sada smo izolirali adenovirus i virus parainfluence. Adenovirusi uzrokuju temperaturu, grlobolju, upalu grla sličnu angini, a virusi parainfluence kašalj i temperaturu. Simptomi su obično izraženiji kod djece jer ona imaju slabiji obrambeni sustav, međutim, mogu biti neugodni i kod odraslih. Nema specifičnih terapija, već se preporučuje mirovanje – nije dobro ići u školu ili na posao, a po potrebi treba snižavati temperaturu. Uz mirovanje oporavak je brži, a izbjegava se i prijenos rukama i kašljem. Naravno, važna je i higijena, osobito pranje ruku. Imamo prijavu da ove viroze cirkuliraju ali je njihov broj sličan kao i prethodnih godina; nije povišen', rekla je Nemeth-Blažić.