BOLESTIMA UNATOČ

Vlada za suzbijanje komaraca ne daje ni lipe

13.09.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Unatoč tome što je suzbijanje komaraca praktički jedina metoda borbe protiv opasnih groznica denge i zapadnog Nila, Vlada ne daje nikakva sredstva, sami sve financiramo, a zaprašivanju komaraca iz zraka, koje je najisplativije i najefikasnije, protivili su se 'zeleni' koji su u pravilu protiv takvih metoda, rekao je mr. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Osijeka

Ova je metoda, kaže Kristić, strogo ciljana tako da djeluje samo na komarce letače. 'Mi u zaprašivanju koristimo sredstva koja su dozvoljena u EU-u, a zaprašivanje je samo jedan od tretmana', rekao je i pojasnio: 'Program se temelji na dvije metode – larvicidnoj i toplom zamagljivanju. Larvicidni tretman je ubijanje ličinaka ledenim granulama koje se raspršuju iz zraka nad vodenim površinama u kojima se one razvijaju. To je osnovni tretman kojim se uništavaju komarci prije nego što izlete iz vode. Toplo zamagljivanje, odnosno zaprašivanje, uništava komarce na području grada kada su oni već izletjeli iz svojih vodenih staništa. Ove je godine ponovno dozvoljeno tretiranje iz zraka jer se pokazalo da zamagljivanje s tla pomoću vozila nije naročito učinkovito budući da ne pokriva sva područja grada, poput dvorišta kuća.'

Kristić ističe da je Grad Osijek u 2012. proveo program vrijedan osam milijuna kuna, više od svih jedinica lokalne samouprave u županiji zajedno. 'To se vidi i po činjenici da u Osijeku nismo imali nijednu osobu oboljelu od groznice zapadnog Nila. Svi oboljeli su iz okolnih mjesta, a jedan je iz Brodsko-posavske županije', rekao je.

Kristić upozorava da nisu svi u tom dijelu Hrvatske sposobni tako izdvojiti velika sredstva, a od države ne dobivaju ništa.

'Obraćali smo se Vladi za pomoć, međutim, uvijek smo dobivali negativan odgovor, osim 2006. Tretmani se isključivo financiraju iz proračuna Grada. Za ostale dijelove županija je izdvojila oko 1,5 milijuna kuna, što nije dovoljno pa postoje velika područja koja nisu pokrivena. Komarci se razmnožavaju na poplavnom području uz Dravu, Dunav i u Kopačkom ritu, a zbog manjka sredstava tih općina tretmani se ne provode. Komarci su dobri letači; u jednom danu prelete i do 5 km i dolaze na područje grada. Naselja se brane kao otoci u zelenoj oazi u kojoj komarci nesmetano žive', požalio se pročelnik.

Pravilnik suzbijanja komaraca za ovu godinu je izmijenjen zbog specifične situacije – zbog velike najezde komaraca, neučinkovitosti zaprašivanja s tla, kao i zbog toga što su velika područja još uvijek minirana.

Od ove godine u Osijeku su uvedena i tri sustava kontrole u kojima sudjeluje i odjel za biologiju osječkog Sveučilišta. Prebrojavanje komaraca provodi se na 16 lokacija, a službe za suzbijanje djeluju na temelju informacija o njihovom broju i migracijama. Stručni nadzor provodi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji kontrolira kvalitetu radova.