NOVI SUPERCILJ

Rusija gradi bazu na Mjesecu?

11.09.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Rusija bi si trebala postaviti 'supercilj', tj. gradnju velike baze na Mjesecu da bi ostvarila skokove u znanosti i dala novi smisao svome problematičnom svemirskom programu, izjavio je u utorak zamjenik premijera Dmitrij Rogozin

Nazivajući taj cilj 'velikim, prestižnim i političkim', Rogozin je rekao da ruska svemirska industrija, pogođena nizom skupih i sramotnih neuspjeha, hitno treba opipljiv poticaj koji bi je natjerao da se fokusira.

'Postoji velika konkurencija u svemirskom prostoru i moramo si postaviti supercilj koji bi znanost i industriju povukao naprijed. To bi omogućilo da zemlja izađe iz gliba problema koji nas muče zadnjih 20 godina', izjavio je Rogozin radiopostaji Vesti FM.

'Zašto ne pokušamo izgraditi veliku postaju na Mjesecu koja bi bila baza za buduće skokove u znanosti?', upitao se ruski dužnosnik.

Obnovljeni interes Rusije za Mjesec odraz je smanjivanja ambicije nakon niza neuspješnih svemirskih misija i događa se u vrijeme kada druge zemlje, posebice Kina, sve više upiru oči u Mjesec.

Peking planira iduće godine poslati prvu sondu na Mjesec, iako još značajno zaostaje u odnosu na svemirske supersile Rusiju i SAD.

Znanstvenici su rekli da se na Mjesecu možda nalaze rezerve vode i različiti minerali.