FASCINANTNO OTKRIĆE

U Sloveniji pronađena spilja veća od Postojne!

03.09.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Međunarodna skupina znanstvenika i studenata otkrila je nedavno ispod planine Tolminski Migovec spilju koja je svojom dužinom nadmašila čak i proslavljenu Postojnu

Tim iz britanskog Imperial College Caving Cluba zajedno s pripadnicima Jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin istraživao je dva spiljska sustava, Migovec i Vrtnarija još od 1994. godine. No ključno otkriće dogodilo se ove godine 13. kolovoza kada je ekipa pronašla prolaz koji povezuje dva sustava i dokazala da su oni zapravo jedan koji se proteže na dužini od 24,9 km i dubini od 975 metara.

Vijest su prenijeli brojni slovenski mediji, među ostalima Delo i RTV Slovenije.

Tim se planira vratiti u spilje kako bi posjetio još neistražene dijelove i prolaze sustava, uzeo uzorke kamenja te analizirao mogućnost da se u njima otkriju neke informacije o klimatskim promjenama. Stručnjaci također žele utvrditi kako se kiše kanaliziraju kroz sustav pećina i stvaraju najvažnije izvore pitke vode u ovom području.

Novi je sustav zamijenio Postojnu na prvom mjestu najduže slovenske spilje. Postojna je prvi put opisana u 17. stoljeću, a njezin novi dio slučajno je 1818. otkrio Luka Čeč. Postojnu stvara rijeka Pivka, a duga je 20.570 metara. Za javnost je otvoreno čak 5,3 km, što je najduži spiljski sustav dostupan turistima na svijetu.