AUTORICA KULTNE 'ANDROMEDE'

Od zabave nam je već svima muka, a pameti nikada dosta!

02.09.2012 u 12:31

Bionic
Reading

'Od zabave nam se već svima u Hrvatskoj vrti u glavi - do mučnine - a pameti nikada dosta', komentirala je najave i obrazloženja zašto se gasi kultna emisija o svemiru 'Andromeda' njezina autorica, urednica i voditeljica Tanja Devčić

Podsjetimo, jedan od utemeljitelja 'Andromede', astronom Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju, objavio je sredinom tjedna na Facebooku da se emisija, koja je tijekom 15-godišnjeg emitiranja stekla mnogobrojne poklonike ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama, gasi jer, po mišljenju novog uredništva, nije dovoljno zabavna i protočna (kako je izgledala jedna od emisija, pogledajte dolje na videu). Najava je izazvala burne reakcije fanova, pa je na Facebooku osnovana stranica podrške 'Andromedi' koja je do danas okupila više od 2.200 članova, među kojima su i neke astronomske udruge iz Hrvatske i susjednih zemalja.

V. d. urednice Drugog programa Ana Lacković Varga za tportal je objasnila da se emisija ne gasi, već da će ići nova, s mladim voditeljem, koja bi trebala biti suvremenija i zabavnija te privući više gostiju – znanstvenika. (Pogledajte dolje pod 'Gasi li HRT kultnu emisiju o svemiru ili rađa novu?')

No dosadašnja urednica Andromede Tanja Devčić smatra da ono što je Lacković Varga rekla u intervjuu nije ni sasvim točno ni korektno prema njoj. Stoga nam je poslala e-mail koji vam prenosimo u cijelosti:

'Na vašem portalu u petak je osvanuo više nego korektan članak o ukidanju emisije na HR2/HRT 'Andromeda' s temama astronomije, astrofizike i astronautike. Do ukidanja dolazi nakon 15 godina emitiranja gotovo svakog utorka u večernjim satima. Zahvaljujem svim slušateljima ove kultne emisije koji su aktivno sudjelovali u njenoj realizaciji, a posebno popularizatorima astronomije Anti Radoniću i Koradu Korleviću.

U razgovoru s novom privremenom urednicom Drugog programa HR-a Lacković Varga, izrečene su s njezine strane neke grube neistine u vezi moje osobe. Zbog istinitog informiranja javnosti na kojem sam uvijek inzistirala i kao Predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a, moram kazati da sam u mirovinu otišla 17. lipnja 2011. godine. Svatko tko pozna sustav HRT-a i HR-a zna da nakon gašenja radnog mjesta nije moguće koristiti putne naloge ni službene automobile, pa tako to nisam mogla ni ja. Naime, sve se to obavlja putem E–komerca u kojem ne postoji radno mjesto vanjski suradnik, autor.

Svoj posao obavljala sam s veseljem i entuzijazmom, a prije kreiranja emisije još 1997. godine pročitala sam stotinjak popularno-znanstvenih knjiga, ali i znanstvenih publikacija iz astronomije i astrofizike. Tek tada upustila sam se u avanturu 'Andromede' i kroz inicijalni razgovor s Antom Radonićem u Tehničkom muzeju u Zagrebu i s njegovim sugestijama krenula u realizaciju projekta. Svih ovih 15 godina nije, nažalost, bilo interesa kod mladih kolega da sudjeluju u stvaranju ove emisije.

Vanjski suradnik koji će raditi novu emisiju, zvala se ona 'Sirius' ili nekako drugačije, na Drugom programu HR-a vodio je jednu od noćnih glazbenih emisija 'Noć na Drugom', a zvala se 'Svemirska glazba'; od tema iz astronomije imao je samo glazbene teme. Ove moje rečenice ne odnose se na kolegu koji će vjerojatno korektno raditi novu emisiju, već na v. d. urednice Lacković Varga i njezino poznavanje ljudi i emisija. Trivijalnost o kojoj govori kao nečemu što neće trpjeti u programu HR2 krenula je rješavati ukidanjem 'Andromede' i 'Konvoja', još jedne slušane emisije utorkom.

U emisiji 'Andromeda', zahvaljujući suradnji s Antom Radonićem gostovali su uživo Charles Duke, američki astronaut koji je bio na Mjesecu u misiji Apollo, Mark Vucelić, suradnik NASA-e u ovoj misiji i mnogi naši znanstvenici koji rade na prestižnim američkim i europskim Sveučilištima i laboratorijima. Nemoguće je u kraćem tekstu navesti poimence sve naše, ali i strane znanstvenike koji su sudjelovali u ovoj emisiji.

Svima zahvaljujem i vjerujem da ćemo se još čuti, ako ne na Hrvatskom, onda na nekom drugom radiju, jer 'Andromeda' je dobar proizvod koji ima svoje poklonike u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, Srbiji, BiH i drugim zemljama gdje žive naši ljudi.

Mišljenje v. d. urednice Drugog programa je da emisija poput 'Andromede' ili sličnih ima dovoljno na Trećem programu HR-a i u Obrazovnom programu te da u Drugom programu treba više kulturno-zabavnih sadržaja. Od zabave nam se već svima u Hrvatskoj vrti u glavi - do mučnine - a pameti nikada dosta! S ovim prestaje s moje strane bilo kakva daljnja polemika s privremenom urednicom HR2.

Lijep pozdrav!

Tanja Devčić, novinarka i urednica emisije 'Andromeda'.'