SIRIUS UMJESTO ANDROMEDE

Gasi li HRT kultnu emisiju o svemiru ili rađa novu?

31.08.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Gasi se Andromeda, kultna emisija Hrvatskog radija o svemiru i astronomiji uz koju su odrastale generacije zaljubljenika u znanost od kojih su neki danas ugledni fizičari, astronomi, inženjeri…

Ova, za brojne fanove emisije i astronomije neugodna vijest, u posljednja je dva dana poharala Internet poput ljetnih šumskih požara. Informacija je krenula od jednog od utemeljitelja Andromede, astronoma Ante Radonića, voditelja planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu koji je na svojem Facebook profilu napisao: 'JAKO VAŽNO! BITI ILI NE BITI! Za sve ljubitelje ASTRONOMIJE! Danas sam neslužbeno saznao da s dolaskom nove v. d. urednice Drugog programa Hrvatskog radija dolazi do bitnih programskih promjena… Predloženo je ukidanje Andromede jer je, kao, previše ozbiljna i znanstvena, a netko želi protočniju i zabavniju… Hoćemo li ići protestirati protiv Hrvatskog radija?'

Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti - bujanjem pseudoznanstvenih programa na HTV-u, neuspjehom peticije da se antiznanstvena emisija 'Na rubu znanosti' izbaci iz znanstvenog programa, te sličnom sudbinom pisma Agenciji za elektroničke medije u kojem su znanstvenici tražili da se iz 'Dobro jutro Hrvatska' ukloni rubrika Alternativa koja, protivno zakonima i etičkom kodeksu HRT-a, promiče neprovjerene kvazimedicinske tretmane i pripravke, poklonici Andromede, ali i znanosti uopće, nisu tratili vrijeme; na Facebooku su pokrenuli stranicu podrške 'Andromeda - za ostanak emisije o svemiru' koja je u samo dva dana okupila oko 1.500 članova.

U vrijeme medijske tehnološke eksplozije u raznim oblicima - interneta, TV programa po izboru, TV snimalica i brojnih drugih korisnih izuma i alata, jasno je da radijska emisija o svemiru, koji se radije gleda nego 'sluša', ne može biti jednako popularna kao što je bila prije 15-ak godina kada se stvarala. No isto tako je jasno da to ne znači da je vrijeme radija prošlo, niti da svi programi trebaju postati nenametljive glazbene kulise za pospremanje stanova, kuhanje ručkova, vožnju u automobilima ili rad po kancelarijama, odnosno da sve radijske postaje treba svesti na glazbene radije za različite ukuse, isprekidane isključivo obiljem glasnih reklama. Osobito se to ne smije dogoditi nacionalnim programima!

Ugledni hrvatski astrofizičar, dr. sc. Dejan Vinković, profesor na PMF-u u Splitu, koji je i sam više puta gostovao u Andromedi, kaže kako je moguće da je emisiji pala slušanost pa da urednici traže nova rješenja, no on smatra kako čak i u tom slučaju nije dobro da se njezinim gašenjem stvori vakuum.

'Svojevremeno je ta emisija bila jako popularna. Moguće je da nakon 15 godina emitiranja više nije', rekao je Vinković i dodao: 'Međutim, ona sigurno još uvijek ima vatrene poklonike. Kako god bilo, nacionalne medijske kuće ne bi se u svojem programu smjele ravnati isključivo brojem slušatelja. Hrvatska je mala zemlja, pa ozbiljni obrazovni sadržaji ne mogu biti komercijalni. Tu je ključna uloga nacionalnih medija koji to ne moraju biti. Hrvatski je radio uvijek bio kvalitetniji od TV-a. Nadajmo se da će se TV popraviti, a ne radio pokvariti. Možda mogu stari koncept osvježiti i učiniti zanimljivijim ili uvesti novu emisiju sličnog sadržaja pa tek onda ugasiti postojeću, no ne bi bilo dobro stvarati prazninu.'



Umjesto Andromede i Devčić, Sirius i Katić!

U Hrvatskom radiju poručuju da nema razloga za paniku. V. d. urednica drugog programa Ana Lacković Varga kaže da se emisija neće gasiti već možda jedino preimenovati i svakako modernizirati. 'Nema govora o gašenju emisije. Planiramo je samo osvježiti i osuvremeniti, dovesti novog, mladog urednika Krešu Katića koji je do nedavno u noćnom programu Drugog vodio Svemirsku noć s popularno znanstvenim temama. Emisija će nastaviti ići u istom terminu', izjavila je za t-portal nova urednica koja je nedavno došla s Radio Sljemena.

Uredništvo bi, tvrdi, voljelo da emisija ima svoju web i Facebook stranicu, da otvori vrata većem broju znanstvenika te da postane dinamičnija i više 'radiosonična' kako njome više ne bi dominirali previše dugi razgovori kakve su znali voditi Tanja Devčić i Ante Radonić. Emisija se, kaže, vjerojatno neće zvati Andromeda već možda Sirius ili kao neko drugo nebesko tijelo.

'Dosadašnja urednica emisije Tanja Devčić, kojoj smo iz više razloga planirali otkazati suradnju, zaštitila je ime Andromeda iako mi smatramo da je to brend Hrvatskog radija, a tvrdi da već ima ponude da je nastavi raditi na drugim postajama', objasnila je glasine o gašenju nova urednica.

Jedan od razloga razlaza, ističe Lacković Varga, jest činjenica da je Tanja Devčić, unatoč tome što je otišla u mirovinu prije više godina i bila vanjski honorarni suradnik, nastavila koristiti resurse na koje obično pravo imaju samo stalni zaposlenici, poput službenog automobila i putnih troškova.

'I Devčić i Radonić bili su vanjski suradnici HRT-a. U tom svojstvu oni ne mogu koristiti sve resurse kuće kao stalni zaposlenici. Jučer sam Radoniću poslala privatnu poruku na Facebooku u kojoj sam upozorila da je nepristojno što je izišao s netočnim informacijama kojima nam je nanio štetu. Zatražila sam da to ispravi jer ću u suprotnom ja izaći s informacijama koje bi mogle nanijeti štetu njemu. Andromeda ide još sljedeći tjedan, a 18. rujna ćemo točno znati kako će se nova zvati. Trivijaliziranje emisije ne dolazi u obzir. Možda se vanjskim suradnicima astronomima Radoniću i Koradi Korleviću više neće moći osigurati redovni honorar, ali nastavit ćemo suradnju s njima i otvoriti se drugim znanstvenicima. Znamo da je ova emisija popularna zbog dobrih gostiju. Konačno Devčić je trebala unovačiti nekog kolegu ili kolegicu da nastavi voditi emisiju nakon njezinog povlačenja, a ne zaštititi ime emisije kao brend', rekla je Lacković Varga i istaknula da se u uredničkim odlukama nisu vodili slušanošću. 'Mi se ne smijemo i ne možemo uspoređivati s drugim medijima. Vodimo računa o tome da Hrvatski radio bude obrazovni'.

Fanove Andromede nova je urednica pozvala da im daju priliku – da pričekaju i sami se uvjere kakva će biti kvaliteta nove emisije Sirius, Mliječna staza, Alfa Centauri ili kako će se već zvati, te hoće li je raditi netko nalik na 'rubnog' Mišaka ili ozbiljan urednik. Konačno, čini se da bi uskoro mogli imati i Andromedu na nekoj drugoj postaji i Sirius na Drugom programu. To nikako ne mora biti loše. U svakom slučaju, na HRT-u nakon ove akcije moraju računati da su pod povećalom i znati da u Hrvatskoj ima ljudi koji cijene pravu znanost!