Znanost STRAŠNE SUŠE I POŽARI U REGIJI

Zbog vremena izgubili smo 27 milijardi eura!

Ujedinjeni narodi, Europska komisija i nacionalna tijela zemalja korisnica danas su u Zagrebu pokrenuli novi projekt na zapadnom Balkanu i u Turskoj kojim bi se trebale smanjiti opasnosti od prirodnih nepogoda te jačati pripremljenost na klimatske promjene

Na konferenciji, održanoj u prostorijama tvornice Kraš, istaknuto je da je izuzetno važno djelovati proaktivno jer se ulaganjem jednog eura u prevenciju sačuva sedam eura koje odnose prirodne nepogode poput poplava, suša, požara ili potresa.

U regiji koja uključuje zemlje bivše Jugoslavije i Tursku u posljednjih 15 godina prirodne su nepogode uzrokovale štete od oko 27 milijardi eura, a Hrvatska je upravo ove godine suočena s jednom od najgorih suša te s jednom od najgorih sezona požara u proteklom desetljeću.

Informirati stanovništvo i turiste

Sudionici, među kojima Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra okoliša i zaštite prirode, te Ivan Čačić predstavnik Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), naglasili su da je važno ulagati u informiranje stanovništva, ali i turista o rizicima prirodnih nepogoda, osobito požara. Čačić je rekao da nepogode nepovoljno djeluju na gospodarstvo, ali i na stabilnost država i njihovih vlasti. Posebno je upozorio da će s klimatskim promjenama ekstremni vremenski uvjeti poput poplava, suša i vjetrova biti sve češći.

Zamjenik direktora Državne uprave za zaštitu i spašavanje Nikola Gaće rekao je da Hrvatska nastoji lecima i drugim materijalima informirati turiste o rizicima na svim graničnim prijelazima, međutim, još je mnogo toga potrebno i moguće učiniti. Sudionici su podsjetili da informiranje javnosti nije jednostavno, što se posebno očituje u činjenici da nadležne organizacije poput meteoroloških ne smiju izdavati upozorenja na opasnost od požara jer ih piromani i zlonamjerni ljudi upravo nakon obavijesti znaju iskoristiti za podmetanje vatre.

210736,208460,206960,206125

2,2 milijuna eura samo za pripreme

Kako bi se u regiji smanjile štete nastale prirodnim nepogodama te kako bi se ona pripremila za klimatske promjene, pokrenut je dvogodišnji projekt za koji je Opća uprava za proširenje EU, pod Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA) odobrila 2,2 milijuna eura. Ova bi se sredstva trebala iskoristiti za jačanje nacionalnog upravljanja rizicima od nepogoda te meteoroloških i hidroloških službi. Tri glavna područja djelovanja uključuju: suradnju i poboljšanje regionalnog umrežavanja i koordinaciju radi smanjenja rizika od prirodnih nepogoda, jačanje prekogranične suradnje u upravljanju rizicima od nepogoda i povećanje regionalne sposobnosti monitoringa i predviđanja hidrometeoroloških opasnosti. Ovim projektom će se također djelovati prema uspostavi učinkovitog prekograničnog sustava ranog upozorenja za višestruke opasnosti. Prema Dokozi, ovaj je iznos tek priprema za veće projekte koji bi trebali slijediti.

Konferencija održana povodom pokretanja projekta u Zagrebu okupila je najveće stručnjake predstavnike nacionalnih službi za upravljanje u slučaju prirodnih nepogoda te nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi zemalja korisnica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Republika Makedonija, Turska i Republika Kosovo).

Margareta Wahlström, posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od nepogoda, izjavila je: 'Svaka zemlja ima svoj jedinstveni profil rizika, ali izloženost poplavama i potresima zajednička je većini zemalja kojima će se pružiti pomoć pod ovim važnim programom. Prekogranična suradnja u upravljanju rizicima od nepogoda ključna je za najbolju iskoristivost resursa i osiguranje pravovremene razmjene ranih upozorenja među državama.'

Michel Jarraud, glavni tajnik WMO-a, upozorio je da 'vrijeme, klima i kruženje vode u prirodi ne poznaju granice'. 'Ovaj projekt će značajno doprinijeti jačanju regionalne sposobnosti suočavanja s trenutnim i budućim rizicima te prilagodbi na klimatsku varijabilnost i promjene', rekao je Jarraud.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još