NEMA VIŠE TAJNI

Prvi put hakiran mozak, ukradeni pinovi!

30.08.2012 u 08:36

Bionic
Reading

Sigurnost računalnih podataka već je pokazala svoje slabe strane, osobito na društvenim stranicama

No za slučaj da vam se možda učinilo kako se s time nekako može živjeti, znanstvenici su odlučili pokazati da podaci više nisu sigurni čak ni u tajnim pretincima naših mozgova – po prvi put su demonstrirali mogućnost hakiranja uma. Tehnika još uvijek nije jako savršena ni precizna, ali tehnologija brzo napreduje.

Naime, u računalnoj industriji sve se više koriste EEG uređaji koji bi trebali omogućiti da korisnici izravno, moždanim valovima, upravljaju svojim računalima. Ova tehnologija vrlo se brzo razvija, no to ima i lošu stranu.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Oxfordu i Genevi odlučila je stoga istražiti može li se za EEG razviti aplikacija 'moždani spyware' koja bi mogla krasti lozinke i pinove.

Znanstvenici su u studiji od dobrovoljaca zatražili da zapamte četveroznamenkaste brojeve. Potom su im postavili EEG koji mjeri električnu struju u tjemenu i pratili aktivnosti dok su se brojevi na zaslonu mijenjali od 0 do 9. EEG je tražio valove P300 koji se obično emitiraju kada prepoznajemo nešto smisleno. Prateći sudionike koji su, opremljeni EEG-ima, promatrali brojeve bankovnih računa i kartica znanstvenici su programom uspjeli suziti nasumična predviđanja računala za 15 do 40 posto. Naravno, put do pravog hakiranja mozga još je dug, no ovo je prvi ozbiljan korak koji pokazuje da je to samo pitanje vremena.

Nadajmo se da će znanstvenici, prije nego što hakeri razviju programe za čitanje mozga, pronaći načina da nas od njih zaštite.