POČELA SF AKCIJA

Rover na Marsu laserom spalio prvi kamen

20.08.2012 u 14:27

Bionic
Reading

NASA-in rover Curiosity krenuo je u prve ozbiljne akcije – jučer je testirao svoj laser i njime spalio prvi kamen na Marsu

Kratkotrajna, ali snažna zraka s udaljenosti od 2,5 metara isparila je površinu kamena veličine teniske loptice koji su znanstvenici nazvali Coronation.

Ovo prženje uobičajenog bazaltnog kamena nije imalo neko znanstveno značenje; bila je to tek vježba ciljanja za američko-francuski instrument ChemCam koji će imati ključnu ulogu u istraživanju geologije Crvenog planeta. U intervalu od 10 sekundi ChemCam je u njega ispalio 30 pulsova infracrvenog svjetla. Svaki puls je u pet milijarditih dijelova sekunde malenoj površini isporučio snagu veću od milijun vata. Instrumenti su zabilježili boje nastale u iskri i analizirali prisutne elemente.

'Iz Coronationa smo dobili krasan spektar, mnogo signala', rekao je voditelj istraživanja, Roger Wiens iz Los Alamos National Laboratoryja u New Mexicu. 'Nakon osam godina rada na instrumentu konačno je došlo vrijeme za naplatu.'

Sylvestre Maurice s Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie (IRAP) u Toulouseu u Francuskoj kaže da je odnos signala koje su prikupili spektrometri i šuma bolji nego tijekom testiranja na Zemlji.

'Podaci su toliko bogati da od ChemCama u naredne dvije godine istraživanja tisuća ciljeva možemo očekivati odličnu znanost', rekao je.

Roverovi spektrometri sposobni su registrirati 6.144 različite valne duljine u ultraljubičastom, vidljivom i infracrvenom svjetlu.

Prvi znanstveni cilj ChemCama bit će stjenovito tlo što ga je otkrila lebdjelica koja je spustila rover na površinu. Njezini raketni motori otpuhnuli su površinsku prašinu i kamenčiće te pod njima ogoljeli tvrđi kompaktan materijal.