KRAJ MUŠKIM BRIGAMA

Lijek protiv ćelavosti na policama za dvije godine

20.08.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Znanstvenici su ove godine prvi put uspjeli identificirati protein odgovoran za ćelavost muškaraca, a prema njihovim najavama, lijek protiv opadanja kose na policama bi se mogao naći već za dvije godine

Procjenjuje se da problema s manjkom kose ima između osam i 10 posto muškaraca, a četiri petine ih do 70. godine oćelavi barem djelomično. Folikuli ćelavih muškaraca se sužavaju i stvaraju mikroskopske dlačice koje rastu kraće vrijeme od normalnih.

'Promatrali smo ćelava tjemena i uočili da u njima još uvijek ima folikula', rekao je dr. George Cotsarelis, profesor dermatologije na Perelman School of Medicine Sveučilišta Pennsylvanije, i dodao: 'Stoga smo zaključili da u njima nedostaju aktivatori rasta kose ili pak da su prisutni neki inhibitori.'

Uz pomoć mikrozraka, Cotsarelis i njegovi kolege uzeli su uzorke tkiva tjemena muškaraca koji su patili od genetski uvjetovane ćelavosti, tzv. androgenetske alopecije, i izmjerili razine različitih gena u njima. Uzorci su prikupljeni iz ćelavih dijelova, ali i iz onih na kojima je još uvijek bilo kose.

Analiza je pokazala da u ćelavim dijelovima tjemena ima abnormalno visokih razina proteina prostaglandina D2 (PGD2) – gotovo trostruko više od razina u dijelovima pokrivenima kosom. Nakon toga su ispitali kako PGD2 djeluje na dlaku miševa i folikule uzgojene u laboratoriju.

'Protein je stvarno smanjio rast dlaka', rekao je Cotsarelis ističući da je to potpuno novo otkriće.

'Nitko nije imao pojma da PGD2 ima ikakve veze s rastom kose. Znali smo da postoje drugi prostaglandini koji potiču rast kose. Primjerice, otopina Latisse sadrži prostaglandin F2alfa koji produžuje trepavice', objasnio je.

PGD2 djeluje na suprotan način i skraćuje kosu kada se poveže s receptorom GPR44. Cotsarelis smatra da je upravo taj receptor cilj budućih terapija protiv ćelavosti.

'Modificirali smo genetski miševe tako da im je nedostajao receptor GPR44 za protein PGD2. Kod normalnih miševa PGD2 je zaustavio rast dlake, međutim kod miševa s nefunkcionalnim receptorima dlaka je i dalje rasla.'

Stručnjaci tvrde da su neki spojevi koji djeluju na GPR44 te na smanjenje razina PGD2 već razvijeni u laboratorijima jer se koriste u liječenju drugih zdravstvenih problema poput astme. Cotsarelis stoga vjeruje da će i lijek protiv ćelavosti uskoro doći na tržište.

'Mislim da je velika šansa da ćemo u skoroj budućnosti razviti lijekove', rekao je.