GOLIJAT DUŽI OD 5 METARA

Na Floridi ulovljen rekordni burmanski piton

14.08.2012 u 10:30

Bionic
Reading

U parku Everglades na Floridi ovih je dana ulovljen dosad najveći burmanski piton, javljaju američki znanstvenici

Zmija duga 5,18 metara, a teška 74 kg bila je skotna i imala 87 jaja, čime je postavila još jedan rekord.

Uvezeni burmanski pitoni smatraju se odgovornima za ubrzano istrebljenje sisavaca u poznatom američkom nacionalnom parku. Znanstvenici upozoravaju da novo otkriće pokazuje koliko su ovi azijski udavi postali rasprostranjeni na jugu Floride.

'To znači da zmije uspijevaju preživjeti dugo vremena u divljini', rekao je Kenneth Krysko iz Prirodoslovnog muzeja Floride. 'Nema ničega što bi ih moglo zaustaviti, a domaća divljač je u nevolji.'

Krysko kaže da je u probavnom sustavu zmije pronađeno perje i drugi sadržaji koji bi trebali otkriti čime se hranila. 'Zmija od 5,18 metara može pojesti što god poželi', dodao je.

Pitoni svoj plijen ubijaju davljenjem, a poznato je da mogu progutati životinje veličine jelena ili aligatora. Najveći dosad poznati primjerak, ženka nazvana Baby, živjela je u Serpent Safariju u Illinoisu. Nakon što je uginula u dobi od 27 godina utvrđeno je da je bila duga 5,74 metara. U prirodi su burmanski pitoni duži od pet metara vrlo rijetki. Stručnjaci procjenjuju da u Evergladesu sada živi već više tisuća pitona, nekadašnjih kućnih ljubimaca puštenih na slobodu ili njihovih potomaka.