KIŠA PERZEIDA

Pogledajte noćašnji spektakl meteora!

13.08.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Najspektakularniji tuš meteora u godini kiša Perzeida ovaj je vikend oduševio mnoštvo astronoma amatera, ljubitelja svemira i fotografa širom svijeta

Vrhunac spektakla mogao se vidjeti između ponoći i jutra u noći s nedjelje na ponedjeljak iz svih krajeva u kojima je nebo bilo vedro.

Ljudi Perzeide promatraju već više od 2.000 godina. Na noćnom nebu počinju se javljati već početkom kolovoza kada Zemlja na svojoj orbiti uđe u oblak ostataka, čestica prašine i leda, kometa Swift-Tuttle koji se raspada kada se približi Suncu. Oni u atmosferu ulaze brzinama većim od 200 tisuća km na sat i sagorijevaju ostavljajući svijetli trag na nebu. Najveći među njima uglavnom nisu veći od nokta na ruci. Ime su dobili prema zviježđu Perzej jer nam se sa Zemlje čini da dolaze iz njega.

Promatranje Perzeida organizirala su i brojna astronomska društva širom Hrvatske iako za njihovo promatranje nije bila potrebna nikakva oprema.

Voditelj zvjezdarnice u Višnjanu u Istri, astronom Korado Korlević, kaže da se oko njihove promatračnice okupilo 200-tinjak entuzijasta.

'Noćas, prije nego što se naoblačilo, moglo se vidjeti jako lijepih Perzeida', rekao je Korlević i dodao: 'Prije gledanja organizirali smo predavanje u kojem smo objasnili zašto je važno pratiti ovaj roj meteora kao tijela Sunčevog sustava. Okupljene smo također upoznali s izgledom i položajem zviježđa Perzeja tako da znaju gdje gledati. Snimili smo i više fotografija, međutim one nisu naročito lijepe jer su rađene isključivo u znanstvene svrhe.'

Na vrhuncu kiše, u ranim jutarnjim satima, kada je naš dio Zemlje okrenut prema oblaku čestica, s lokacija na kojima nema puno svjetlosnog zagađenja moglo se vidjeti i do 100-tinjak meteora na sat. Na ruku promatračima ove je godine išla i činjenica da je Mjesec bio mlad, tako da nije jako osvijetlio nebo. Spektakl su uljepšali Venera i Jupiter koji su se približili Mjesečevu srpu. Snimke Perzeida pogledajte u fotogaleriji i na video filmu dolje.

Budući da se ovaj roj može vidjeti od 17. srpnja do 24. kolovoza, ako ih već niste pogledali, još uvijek nije kasno, no njihov će intenzitet iz dana u dan padati!