PEJZAŽ U 360 STUPNJEVA

Curiosity snimio prvu panoramu Marsa u boji

10.08.2012 u 10:25

Bionic
Reading

NASA-in rover Curiosity jučer je poslao prvu snimku u boji panorame Marsa u krugu od 360 stupnjeva

Snimka je složena od stotinjak fotografija koje su napravljene širokokutnom kamerom niske rezolucije. U sredini se vidi planina Mount Sharp koja se uzdiže u središtu kratera Gale u koji je sletio rover (pogledajte na filmu dolje). Curiosity bi u svojoj misiji trebao istražiti njezine stijene.

'Ovo je panorama u vrlo niskoj rezoluciji', objasnio je Mike Malin, glavni istraživač zadužen za roverove kamere. 'Svaka sličica ima samo 144 puta 144 piksela. Panorama je sastavljena od 130 sličica. Trebalo nam je sat i šest minuta da sastavimo mozaik. U punoj rezoluciji podaci će biti 64 puta obimniji, a rezolucija osam puta bolja', rekao je Malin.

Boje na slici su vjerne, a znanstvenici su sliku samo malo posvijetlili.

Snimke pune rezolucije trenutno su pohranjene u memoriji kamere, međutim kako svaka od njih ima 2MB, trebat će proći nešto vremena prije nego što sve stignu na Zemlju.

Curiosity ima dvije kamere - od 34 mm te od 100 mm. Zajedno one mogu napraviti 3D snimke krajolika Marsa. Osim toga, one će biti važne za određivanje puta kojim će se rover kretati i pronalaženje stijena koje će istraživati.

Ranije satelitske snimke pokazale su da u podnožju planine visoke 5,5 km ima dosta sedimenata koji su se formirali u nazočnosti vode. Rover će svojim instrumentima pokušati otkriti kakav je okoliš postajao na Marsu u vrijeme njihova nastanka te jesu li na njemu ikada postojali uvjeti pogodni za život mikroba. Mjesto na kojem se trenutno nalazi robotizirano vozilo nazvano je Yellowknife prema najvećem gradu kanadskog sjeverozapada.