Znanost PREMAŠENA CRNA OČEKIVANJA

NASA: Klimatske promjene krive su za žegu

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem krive su za sve češće ljetne žege i stanje je sada puno teže nego što smo prije dvadeset godina mogli zamisliti, upozorio je američki znanstvenik James Hansen u napisu što ga je u subotu objavio Washington Post

James Hansen, direktor NASA-ina instituta Goddard za svemirska istraživanja, ističe da su 'crna' predviđanja o posljedicama stalnog porasta temperature iznesena 1988. u američkom senatu, već premašena.

'Moram biti iskren: bio sam prevelik optimist', piše američki klimatolog, jedan od prvih znanstvenika koji su 80-ih upozorili na pogibao od klimatskog zatopljenja.

'Moja predviđanja o porastu temperature u svijetu pokazala su se točna. No još nisam uspio istražiti kako će brzo prosječni porast uzrokovati ekstremne meteorološke uvjete', rekao je.

Analiza temperatura diljem svijeta u zadnjih šezdeset godina pokazuje 'neobičan porast učestalosti iznimno vrućih ljeta', kažu Hansen i kolege.

Hansen napominje da se ljetna žega u Europi 2003., val vrućine u Rusiji 2010. i lanjska suša u Teksasu i Oklahomi mogu pripisati klimatskim promjenama. 'Kada za nekoliko tjedana skupimo sve podatke, vjerojatno će isto vrijediti i za iznimno vruće ljeto ove godine u Americi', dodao je.
208194,207442 ,206960,206608
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još