VIDEO ZA POVIJEST

Pogledajte Curiosityjev film o spuštanju na Mars

07.08.2012 u 08:53

Bionic
Reading

NASA je danas objavila film koji je snimio njezin rover Curiosity tijekom spuštanja na površinu Marsa u ponedjeljak

Video je sastavljen od gotovo 300 fotografija, a na njemu se vidi kako sonda odbacuje poklopac koji ju je štitio od visokih temperatura tijekom prolaska kroz rijetku atmosferu Crvenog planeta. Na snimci se vidi i prašina koju je podigla raketna lebdjelica dok se približavala tlu.

Signal koji je potvrdio da je Curiosity sletio na Zemlju stigao je u kontrolu leta Jet Propulsion Laboratory u ponedjeljak u 5.32 po GMT-u.

Robotizirano vozilo, koje je također poznato kao Mars Science Laboratory (MSL) spustilo se u udubinu kratera Gale u ekvatorijalnom području. Na temelju snimaka stručnjaci su uspjeli vrlo precizno odrediti da se Curiosity nalazi na -4.5895 širine i 137.4417 dužine.

Kliknite za povećanje

Fotografije visoke rezolucije očekuju se tek kroz nekoliko tjedana. Misija, vrijedna 2,5 milijardi dolara, sada je po prvi put dobila i prave slike planine Sharp visoke 5,5 km koja se uzdiže u središtu kratera (slika desno). Njih je snimila kamera za izbjegavanje opasnosti na donjem dijelu vozila. Satelitski podaci pokazuju da su se sedimenti u podnožju planine nataložili u nazočnosti vode. Sa svojih 10 sofisticiranih instrumenata Curiosity bi trebao istražiti kakvi su uvjeti vladali na Marsu u njegovoj drevnoj prošlosti, odnosno jesu li bili povoljni za razvoj života.

Članovi misije danas će pokušati pokrenuti antenu kojom će vozilo moći izravno komunicirati sa Zemljom. Curiosity bi danas također trebao poslati prve snimke u boji zabilježene svojom kamerom Mars Hand Lens Imager (Mahli).