TOPLIJI I ŽEŠĆI SVIJET

Ubojite pijavice poput poljskih moguće su i kod nas

17.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Neuobičajeno razorne pijavice koje su tijekom vikenda poharale Poljsku tehnički govoreći nisu tornada, ni po dimenzijama ni po razornoj moći, međutim činjenica je da s globalnim zagrijavanjem i jedni i drugi vjetrovi u svijetu sve više jačaju, rekao je meteorolog dr. sc. Krešo Pandžić

Komentirajući pijavice koje su u Poljskoj prošle nedjelje odnijele najmanje jedan život, ozlijedile desetak ljudi, u zrak digle pun karavan, uništile više kuća i pokosile drveće na površini većoj od 550 hektara, pomoćnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) kaže da je termin tornado ipak pretjeran kada se govori o pijavicama bilo gdje u svijetu osim u Sjedinjenim Državama.

'Pijavice su vrtložni vjetrovi koji su za red veličine manji od tornada koji se pretežno javljaju u SAD-u', rekao je dr. Pandžić i pojasnio: 'Promjer tornada obično je nekoliko stotina metara, a traju po nekoliko sati. Pijavice su pak promjera nekoliko desetaka metara, a traju nekoliko desetaka minuta. Tornada se uglavnom javljaju u zaleđu meksičkog zaljeva gdje pri površini ima dosta vlage i topline, a s druge strane i pretežno suhog i hladnijeg zraka na visini. Ove prilike u kombinaciji s općim ciklonalnim poljem tlaka zraka, uz specifične uvjete kojih drugdje nema - velike ravnice po kojima hladniji zrak sa sjevera brzo prodire na jug – stvaraju okolnosti u kojima se javljaju tornada. U svijetu ne postoje mjesta u kojima nastaju vrtložni vjetrovi tog intenziteta.'

No prema riječima našeg meteorologa, pojave slične tornadima javljaju se i u drugim krajevima u toplijim dijelovima godine, kada je zrak vlažan pa i u Hrvatskoj. Primjerice, 20. srpnja 1973. jedna je poharala Sljeme i uništila šumu u visini odmarališta Adolfovac. Vjetar je bio toliko jak da je stoljetno drveće visoko i dvadesetak metara čupao iz korijena i vitlao ga po zraku nekoliko stotina metara dalje. Cesta je bila blokirana srušenim stablima, a spasilačke službe dva su dana izvlačile ljude iz oštećene žičare. Nekoliko kabina ispalo je s nosivog užeta pa je više ljudi ozlijeđeno. S klimatskim promjenama, kaže dr. Pandžić, pijavice bi mogle postati još razornije.

'U zadnje vrijeme, vjerojatno zbog globalnog zatopljenja, slični se uvjeti sve češće javljaju i u drugim dijelovima svijeta. Izgleda da im pogoduje globalno zagrijavanje pa su sve manje rijetkost i na umjerenim geografskim širinama. Može se reći da su u Poljskoj u nedjelju nastali uvjeti koji su približni onima u kojima se razvijaju tornada.
U Hrvatskoj se pijavice javljaju kako na moru tako i na kopnu. One također mogu biti razorne, međutim, uglavnom ne traju dugo. U Hrvatskoj su relativno rijetka pojava i ne postoje odgovarajuća mjerenja pa se ne može statistički utvrditi jačaju li i ovdje zagrijavanjem, no u svjetskim razmjerima to jest trend. Postoje eksperimenti koji to jasno potvrđuju', upozorio je dr. Pandžić.