Znanost FIZIČARI OTKRIVAJU

Batman bi mogao letjeti, ali bi se razbio na cilju!

  • Autor: NJD
  • 12.7.2012 12:03:54
  • 12.7.2012 11:02:58

Batman bi uz pomoć svoga plašta mogao letjeti s visokih zgrada i nebodera, međutim, prilikom slijetanja najvjerojatnije bi poginuo, pokazali su britanski studenti fizike

U svojim proračunima mladi su fizičari analizirali efikasnost plašta dugog 4,69 metara koji je proslavljeni junak koristio u filmu 'Batman: Početak'.

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu u Leicasteru pokazali su da Batmanov način putovanja nikako nije siguran. No studenti, Batmanovi fanovi, ističu da bi veći plašt mogao zadovoljiti.

Jedan od njih David Marshall kaže da je njihova analiza otkrila da bi Batman mogao letjeti prilično dobro i zapravo dosta daleko.

University of Leicaster
Sa 150 m preletio bi 350 m
'Mogao bi preletjeti udaljenost dvostruko veću od visine s koje skače, međutim, na cilju bi se kretao brzinom od oko 80,5 kilometara na sat što je malo prebrzo za sigurno slijetanje. Vjerojatno bi završio ponešto spljošten', rekao je Marshall.

U filmu 'Batman: Početak' iz 2005., plašt legendarnog junaka skrutne se kada se kroz njega propusti struja. Studentski rad nazvan 'Putanja Batmana u padu' pokazuje da je ova tehnika jedrenja slična onoj kojom se koriste tzv. wingsuit skakači.

Kada bi se povećao raspon krila i poprimio razmjere glajdera, stvar bi funkcionirala', rekao je Marshall i dodao: 'Trebalo bi mu nekoliko prilagodbi. Upravo onoliko koliko se još može rastegnuti rukama.'

David Marshall, Tom Hands, Ian Griffiths i Gareth Douglas za svoj su rad dobili odličnu ocjenu.

 

 


184608,179608,192794,180917

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još