tportal.hr

Zagreb
+15
Osijek
+15
Pula
+15
Rijeka
+19
Zadar
+15
Split
+18
Dubrovnik
+15

PROJEKT BALTAZAR

Ruđerov novi portal kao motor gospodarstva

Institut Ruđer Bošković prošli je tjedan predstavio svoj novi portal, vrijedan je 500 tisuća eura, kojem je najvažnija misija da gospodarstvenicima u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu pokaže što sve naša najveća znanstvena institucija istražuje i stvara

Datum objave:
19.6.2012 11:16

Zadnja izmjena:
19.6.2012 12:33

Voditelj novog projekta dr. Hrvoje Zorc istaknuo je da je u razvijenim zemljama znanost motor gospodarstva.

U tom duhu prvi hrvatski portal znanja i znanstvenih usluga, nazvan Baltazar, trebao bi gospodarstvenicima omogućiti da brzo i jednostavno nađu sve projekte i istraživanja IRB-a i Sveučilišta u Rijeci te pronađu eksperte u određenim područjima kao moguće partnere za realizaciju projekata.

Na Ruđeru se nadaju da će akademska zajednica uz pomoć Baltazara postati generator razvoja gospodarstva, a poslovni sektor zahvaljujući inovativnim projektima ostvarivati konkurentsku prednost na tržištu.

Na prezentaciji su predstavljeni i neki sektori IRB-a koji bi mogli biti zanimljivi gospodarstvenicima. Tako je primjerice dr. Karolj Skala govorio o ICT sektoru koji je u eScience tehnologiji napravio 15 europskih projekata. Bilo je riječi i o nanoznanosti, bioznanosti te bio-perspektivnoj znanosti, a dr. Tarzan Legović demonstrirao je što sve IRB može istraživati u sektoru okoliša - od količine droga u otpadnim vodama do broja turista koje dnevno može primiti neki nacionalni park.

Baltazar se može pregledavati na dva jezika – hrvatskom i engleskom, a ima tražilicu i četiri ključne kategorije: Znanstvenici, Projekti, Usluge i Intelektualno vlasništvo. U svakoj od kategorija ističu se određene ključne informacije. Tako, primjerice, u Uslugama pretraživač može saznati kakvu korist može imati od određenog istraživanja, odnosno inovacije, a u Znanstvenicima sve ključne podatke o stručnjacima koji rade na određenom projektu – od e-mail adrese do liste radova i procjena dosadašnjih i budućih angažmana.

'Na portalu imamo znanstvene projekte i predstavljene moguće primjene rezultata u gospodarstvu', rekao je voditelj Baltazara dr. Zorc, predstojnik Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj. 'Poanta je da se znanstveni projekti mogu koristiti i da se olakša nalaženje partnera u određenom području ekspertize zbog suradnje. Dakle, težište je na stvaranju partnerstva.'

Zorc ističe da su nakon održanog skupa već uspostavljeni neki kontakti. 'Kolege su nam rekle da su stigli i prvi pozivi. U budućnosti planiramo urediti portal tako da imamo pregled tko sve i s kim kontaktira. S vremenom ćemo imati i registrirani pregled koji bi trebao nuditi određene pogodnosti. Želja nam je također da Baltazar postane javni portal koji će popisivati sve što se radi u svim znanstvenim institucijama i sveučilištima u Hrvatskoj. U znanosti ne smijemo biti autistični. Ime Baltazar asocira na lik iz crtanog filma (koji se zove Balthazar), no zapravo je samo slično', objasnio je Zorc.


199203,180682,153280,114608

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr