PROJEKT BALTAZAR

Ruđerov novi portal kao motor gospodarstva

19.06.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Institut Ruđer Bošković prošli je tjedan predstavio svoj novi portal, vrijedan je 500 tisuća eura, kojem je najvažnija misija da gospodarstvenicima u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu pokaže što sve naša najveća znanstvena institucija istražuje i stvara

Voditelj novog projekta dr. Hrvoje Zorc istaknuo je da je u razvijenim zemljama znanost motor gospodarstva.

U tom duhu prvi hrvatski portal znanja i znanstvenih usluga, nazvan Baltazar, trebao bi gospodarstvenicima omogućiti da brzo i jednostavno nađu sve projekte i istraživanja IRB-a i Sveučilišta u Rijeci te pronađu eksperte u određenim područjima kao moguće partnere za realizaciju projekata.

Na Ruđeru se nadaju da će akademska zajednica uz pomoć Baltazara postati generator razvoja gospodarstva, a poslovni sektor zahvaljujući inovativnim projektima ostvarivati konkurentsku prednost na tržištu.

Na prezentaciji su predstavljeni i neki sektori IRB-a koji bi mogli biti zanimljivi gospodarstvenicima. Tako je primjerice dr. Karolj Skala govorio o ICT sektoru koji je u eScience tehnologiji napravio 15 europskih projekata. Bilo je riječi i o nanoznanosti, bioznanosti te bio-perspektivnoj znanosti, a dr. Tarzan Legović demonstrirao je što sve IRB može istraživati u sektoru okoliša - od količine droga u otpadnim vodama do broja turista koje dnevno može primiti neki nacionalni park.

Baltazar se može pregledavati na dva jezika – hrvatskom i engleskom, a ima tražilicu i četiri ključne kategorije: Znanstvenici, Projekti, Usluge i Intelektualno vlasništvo. U svakoj od kategorija ističu se određene ključne informacije. Tako, primjerice, u Uslugama pretraživač može saznati kakvu korist može imati od određenog istraživanja, odnosno inovacije, a u Znanstvenicima sve ključne podatke o stručnjacima koji rade na određenom projektu – od e-mail adrese do liste radova i procjena dosadašnjih i budućih angažmana.

'Na portalu imamo znanstvene projekte i predstavljene moguće primjene rezultata u gospodarstvu', rekao je voditelj Baltazara dr. Zorc, predstojnik Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj. 'Poanta je da se znanstveni projekti mogu koristiti i da se olakša nalaženje partnera u određenom području ekspertize zbog suradnje. Dakle, težište je na stvaranju partnerstva.'

Zorc ističe da su nakon održanog skupa već uspostavljeni neki kontakti. 'Kolege su nam rekle da su stigli i prvi pozivi. U budućnosti planiramo urediti portal tako da imamo pregled tko sve i s kim kontaktira. S vremenom ćemo imati i registrirani pregled koji bi trebao nuditi određene pogodnosti. Želja nam je također da Baltazar postane javni portal koji će popisivati sve što se radi u svim znanstvenim institucijama i sveučilištima u Hrvatskoj. U znanosti ne smijemo biti autistični. Ime Baltazar asocira na lik iz crtanog filma (koji se zove Balthazar), no zapravo je samo slično', objasnio je Zorc.