tportal.hr

Zagreb
+8
Osijek
+8
Pula
+10
Rijeka
+11
Zadar
+6
Split
+11
Dubrovnik
+11

FOSILI OTKRILI TAJNU

Davni ljudski preci imali su glave morskih pasa

Svi kralježnjaci, od koštunjavih riba do ljudi, potekli su od izumrle ribe čiji je kostur bio izgrađen od hrskavice, a bila je više nalik na morskog psa nego što se dosad vjerovalo, pokazalo je novo istraživanje

Datum objave:
14.6.2012 13:16

Zadnja izmjena:
14.6.2012 15:09

'Zajednički preci današnjih kralježnjaka s čeljustima imali su glave nalik na one morskih pasa', rekao je jedan od autora studije, biolog John Finarelli s University Collegea u Dublinu. 'Prema onome što znamo o povezanosti ranih riba, rezultati nam govore da su morski psi zadržali ova svojstva, dok su ih koštunjave ribe izgubile.'

U nadrazred gnatostoma odnosno čeljustousta spadaju na tisuće današnjih kralježnjaka, od riba i morskih pasa, preko ptica, gmazova i sisavaca do ljudi. Morski psi i koštunjave ribe razišli su se na obiteljskom stablu prije nekih 460 milijuna godina. Međutim, o zajedničkom pretku ljudi, manta i velikih bijelih psina zna se vrlo malo.

Megan Doherty/University of ChicagoOstaci A. Bronni Prema izvješću objavljenom u novom broju časopisa Nature, Finarelli i njegovi kolege odgovore su neočekivano pronašli prilikom istraživanja ribe Acanthodes bronni iz skupine akantoda kojoj su pripadale neke od najranijih čeljustousta. Ovo je stvorenje živjelo prije 290 milijuna godina u vrijeme paleozoika, a za sobom je ostavilo prilično malo fosilnih ostataka. No nekoliko fragmentiranih lubanja preživjelo je milijune godina i završilo u muzejskim kolekcijama.

Finarellijev je tim odlučio napraviti silikonske odljeve i CT skenove kako bi rekonstruirao anatomiju njihovih glava. Analizirao je 138 karakteristika lubanja Acanthodes bronni i usporedio ih sa skupinom hrskavičnjača kojoj pripadaju morski psi i raže te s koštunjačama kojima pripada većina riba poput sardina ili haringi. Rezultati su bili iznenađujući. Naime, pokazalo se da su glave naših zajedničkih predaka akantoda bile najsličnije onima morskih pasa.


195208,194621,192324,182441

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr