JOVANOVIĆ NAJAVIO

Slijede otkazi zbog propusta na državnoj maturi?

28.05.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Ovakva matura nije objektivno vrednovanje srednjoškolskog znanja učenika i može biti bitna prepreka za upisivanje na fakultete koje žele, rekao je jučer ministar Željko Jovanović

Prvi čovjek MZOS-a stoga je u prilogu za Novu TV najavio da će od sljedeće godine u sve strukovne škole biti uvedena posebna matura za učenike koji ih pohađaju jer su ispiti trenutno prilagođeni gimnazijalcima pa se oni mogu lakše upisati čak i u visoke škole za koje su se strukovnjaci godinama pripremali.

'Stoga od iduće godine strukovna matura mora biti uvedena u sve naše strukovne škole', rekao je.

U MZOS-u kažu da će njihova stručna skupina danas na konferenciji za tisak u 16.30 objaviti rezultate svoje analize spornog testa iz hrvatskog jezika, a Jovanović je najavio da bi, ako se potvrde nepravilnosti, moglo biti i otkaza u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, odgovornom za provođenje državne mature.

'U skladu sa svime što se događalo bit će i naši zaključci vezano za budućnost tog centra, u kojem očito ima dosta problema', rekao je ministar.

Bivši resorni ministar Radovan Fuchs izjavio je u istom prilogu da ne vidi razloga za toliku uzbunu, kao ni za prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast.

'Najlakše je uvijek prebacivati odgovornost na nekog drugog, na prethodnika', rekao je Fuchs i izrazio uvjerenje da se oko minornih problema podigla prevelika prašina: 'Ukoliko velik dio učenika nije odgovorio točno, to neće utjecati na ocjenu. Barem tako sustav funkcionira.'

Najburniji prosvjedi protiv sadašnjeg koncepta državne mature stigli su, nakon pisanja testa iz hrvatskog jezika, iz redova maturanata strukovnih škola. Naime oni, ali i brojni stručnjaci za obrazovanje, smatraju da nije pravedno da gimnazijalci i strukovnjaci polažu istovjetne testove.