ODGOVOR BIJESNIM MATURANTIMA

Testovi su problem onima koji se nisu pripremili

24.05.2012 u 12:32

Bionic
Reading

U posljednjih nekoliko sati javili su nam se maturanti kojima ispit nije bio naročito težak, rekao je za tportal ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka, odgovarajući na jučerašnje kritike nekih učenika da je prvi test državne mature, onaj iz hrvatskog, bio prezahtjevan, osobito za polaznike strukovnih škola

'Pratimo razvoj situacije kako moji kolege, tako i ja. Test su kreirali ljudi koji rade u školama, a ne profesori s fakulteta. On predstavlja sadržaj koji se poučava u srednjim školama. Kada se polaže na višoj razini, prilagođen je gimnazijskom sadržaju. Istina je da smo povećali broj tekstova, no smanjili smo broj pitanja po svakome', objasnio je Sirovatka.

Podsjetimo, neki su se maturanti u srijedu, nakon pisanja prvog dijela testa iz hrvatskog jezika, požalili da je bio pretežak, da su neka pitanja bila prilagođena isključivo učenicima gimnazija, a ne i onima iz strukovnih škola, te da je čak bilo svojevrsne diskriminacije jer su pojedini tekstovi koje je trebalo razumjeti i analizirati bili na dijalektima. Resorni ministar Željko Jovanović na svojem je profilu na Facebooku na kritike sinoć reagirao najavom da će hitno zatražiti da se u MZOS dostavi sporni test da bi ga grupa nastavnika hrvatskog jezika mogla 'testirati'.

Bilo je pitanja koja su tražila razumijevanje

Prema prvom čovjeku NCVVO-a, učenike su ove godine mogle zbuniti određene novosti u testovima - među ostalim, bilo je pitanja koja se tiču razumijevanja teksta. 'Primjerice, trebalo je odrediti broj ribara u čamcu u Hektorovićevu tekstu 'Ribanje i ribarsko prigovaranje'. Ideja je da učenici ne moraju poznavati cijelo djelo, već da na temelju jednog dijela teksta donose neke logične zaključke. To je važno za razumijevanje sadržaja i kasnije za snalaženje sa sličnim tekstovima i situacijama u životu. To ih je možda iznenadilo, no oni koji se zbog toga nisu uznemirili mogli su pronaći sve odgovore u tekstu.'

Ja nisam stručnjak za hrvatski, kaže Sirovatka, no profesori tvrde da su testovi rađeni prema školskom programu. 'Ne vjerujem da je ispit nekom učeniku iz Dalmacije ili Slavonije bio teži ili lakši zbog dijalekta. Vjerojatno je onima koji se nisu pripremili sve bilo problem', rekao je najavivši da će u ponedjeljak objaviti test, točna rješenja, kao i temu eseja koji se piše u petak da bi se stvarno vidjelo kakav je bio ispit u cijelosti.

'Možda će biti zadovoljniji kada vide kako je sve zajedno ispalo. Moja je molba svim učenicima da se pripreme za pisanje eseja sutra.'

Saslušat ćemo kritike, ako su utemeljene

Na pitanje hoće li uvažiti primjedbe ako se pokažu opravdanima, Sirovatka je rekao da će skupina koja je radila ispit saslušati sve argumente svih strana i pripremiti priopćenje.

'Bili smo i ranije otvoreni za svaku sugestiju. Stojimo iza ovakvog ispita sve dok ne dobijemo argumente koji bi opovrgnuli naše mišljenje, a ja vjerujem da se to neće dogoditi', zaključio je Sirovatka, koji je u srijedu rekao da će minimalan prag za prolazak na svakom ispitu određivati stručnjaci početkom lipnja.

Svi maturanti, roditelji i profesori koji imaju primjedbe na testove iz mature mogu nam se javiti na redakcijski mail vijesti@t-com.hr.