IMA IH JOŠ MNOGO

Asteroid 2012DA14 mogao bi srušiti satelite!

21.05.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Španjolski su znanstvenici nedavno otkrili asteroid 2012 DA 14 koji će u veljači sljedeće godine proći toliko blizu Zemlje da bi mogao naletjeti na neke od komunikacijskih satelita

'Mala je vjerojatnost za tako nešto, međutim ne možemo je isključiti', rekao je Paul Chodas, planetarni astronom iz NASA-inog Jet Propulsion laboratorija (JPL) u Pasadeni u Kaliforniji.

Novo opasno tijelo otkrili su astronomi iz promatračnice LaSagra u Španjolskoj, a za sada na snimkama teleskopa izgleda kao malena mutna kuglica. Prema prvim procjenama, promjer mu je oko 45 metara, masa oko 120.000 tona, a orbita vrlo slična Zemljinoj, što znači da će biti redovit posjetitelj našeg planeta.

Astronomski proračuni pokazuju da bi 15. veljače 2013. trebao proletjeti unutar prstena po kojem se kreću geosinkroni sateliti na visini od oko 35.000 km. Na sreću, Međunarodna svemirska postaja, koja kruži na nižoj orbiti na visini od oko 400 km, nije u opasnosti. NASA procjenjuje da je vjerojatnost da će udariti u Zemlju u razdoblju od 2020. do 2082. oko 1 naprama 3.230. Ako udari, eksplozija će imati snagu bombe od oko 2,4 megatona, sličnu onoj koju je imala eksplozija nad Tunguskom 1908. godine.

Prijetnja Zemlji udvostručena

Drugo novo istraživanje NASA-ine misije NEOWISE ovih je dana utvrdilo da je broj asteroida koji predstavljaju moguću prijetnju našem planetu dvostruko veći nego što se donedavno mislilo.

'Jako nas je iznenadilo ovo otkriće', rekla je Amy Mainzer iz JPL-a i dodala: 'Uopće nismo očekivali takve rezultate.'

Projekt NEOWISE, koji se temelji na informacijama prikupljenim infracrvenim svemirskim teleskopom WISE, nedavno je dovršio dosad najdetaljniji popis potencijalno opasnih asteroida koji se približavaju Zemlji  na manje od 8 milijuna km, a dovoljno su veliki da prežive prolazak kroz njezinu atmosferu.

Mainzer i njezini kolege svoje su procjene napravili na uzorku od 107 opasnih tijela i zaključili da ukupno ima oko 4700 tijela (plus, minus 1500) s promjerom većim od 100 metara.

Znanstvenici ističu da je važno kontinuirano pratiti njihovo kretanje. 'Ako otkrijete neka tijela 20 ili 30 godina prije mogućeg udara u Zemlju, imate dovoljno vremena da ih skrenete. Ako ih otkrijemo samo nekoliko dana prije, stvari postaju mnogo gore', rekla je Mainzer.

Novo otkriće ima i dobru stranu – povećava mogućnost i isplativost eksploatacije rudača na asteroidima. 'Ako asteroidi prirodno prolaze bliže Zemlji, lakše ćemo stići do njih svojim letjelicama kako s robotskim, tako i s ljudskim posadama', objasnila je američka znanstvenica.