EROTIKA U KAMENU

Pogledajte preteču Playboya staru 37.000 godina

15.05.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Znanstvenici su na stijenama u Francuskoj pronašli ostatke zidne umjetnosti koja predstavlja dijelove ženskih genitalija

Reljefni crteži otkriveni su na ruševini kamenog krova skloništa neandertalaca u Abri Castanet u dolini rijeke Vézère na jugozapadu Francuske (pogledajte sliku gore i video dolje).

'Ovo je najstariji dosad pronađeni nalaz grafičkih prikaza uopće', rekao je član istraživačkog tima Randal White, antropolog na Sveučilištu New York. Stručnjaci procjenjuju da bi reljefi mogli biti stariji od slikarija u pećini Chauvet koje su nastale prije 30-ak tisuća godina.

Prema novom izviješću koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences crteži, među ostalim, uključuju prikaze ženske stidnice ilustrirane u obliku malih krugova koji imaju proreze na jednoj strani. 'Ovaj prizor se ponavlja iznova i iznova', rekao je dr. White. Među ilustracijama ima i vrlo jednostavnih slika na kojima su iz profila predstavljene životinje poput konja i velikih mačaka. Sklonište su najvjerojatnije u razdoblju od prije nekih 28 do 40 tisuća godina koristili neandertalski lovci na jelene.

Pomoću datiranja radioaktivnim ugljikom utvrđeno je da su rezbarije stare oko 37.000 godina.

Najjasniji reljefni crtež s tragovima oker boje predstavlja ovalni oblik vrlo sličan krugovima koji su se u razdoblju orinjasijen u paleolitiku tradicionalno interpretirali kao ženski spolni organi.

'Kada sam ugledao sliku, pomislio sam: 'O moj bože, stidnica'', rekao je White. Neki znanstvenici smatraju da bi kružnica također mogla predstavljati otisak životinjskih kopita ili papaka koji je prirodan simbol za lovce.

No simbolično značenje prikaza ženskih spolnih organa vrlo je lako shvatiti. 'Možemo samo zamisliti kako je misteriozan proces rađanja morao biti za stanovništvo koje nije poznavalo medicinske znanosti', rekao je White.