FASCINANTNO OTKRIĆE

Novootkriveni kalendar Maja pobija teoriju o 2012!

11.05.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Arheolozi koji istražuju ruševine naselja Xultun civilizacije Maja ovih su dana objavili da su otkrili zapanjujuće nalaze, među kojima i najstarije poznate majanske astronomske tabele iz kojih proizlazi da će svijet nastaviti postojati još dugo nakon 2012.

Na nalazištu u Gvatemali pronađeni su i prvi poznati uzorci majanske umjetnosti – slikarije na zidovima. Prema izvješću predstavljenom u časopisu Science, oni potječu iz devetog stoljeća, što znači da su stotinama godina stariji od ostalih majanskih kalendara koji su posljednjih godina izazvali veliku pozornost jer njihovo brojanje završava u 2012. godini pa su neki požurili zaključiti da najavljuju skori kraj svijeta.

Civilizacija Maja razvijala se u Centralnoj Americi od 2000. godine prije nove ere sve do pada i asimilacije koja je uslijedila sa španjolskom kolonizacijom u 15. stoljeću.

Ruševine Xultuna prvi su put otkrivene 1912. godine. U 20-im i 70-im godinama prošlog stoljeća napravljeni su nacrti većeg dijela njegove strukture, a arheolozi su sastavili popis ključnih građevina, među kojima je i 35-metarska piramida. No na nalazištu, koje se prostire na više od 30 četvornih kilometara, još uvijek postoje na tisuće neistraženih struktura.

166567,181792,178617,166567

Ništa od smaka još 7.000 godina


Jedno od najintrigantnijih otkrića u Xultunu svakako su astronomske tablice među kojima jedna, naslikana na istočnom zidu svojevrsne saborne dvorane, u kojoj se nalaze figure kralja i pisara, predstavlja vremenski ciklus od 2,5 milijuna dana. Istočni zid uglavnom je prekriven crnim simbolima, tzv. glifima, koji opisuju različite astronomske cikluse, među kojima kretanje Venere i Marsa te pomrčine Mjeseca.

Nalazište Xultun prvi je lokalitet na kojem su na jednom mjestu pronađeni svi ciklusi koji su međusobno matematički povezani, a predstavljaju kalendar koji se proteže više od 7.000 godina u budućnost.

Ovaj kalendar također predviđa svojevrsno resetiranje u 2012, međutim voditelj istraživanja, dr. William Saturno s Boston Universityja, kaže da novootkriveni nalazi potvrđuju da su teorije o skorom kraju svijeta potpuno krive.

'Drevni Maje predvidjeli su da će svijet nastaviti postojati kakav jest još najmanje 7.000 godina', rekao je dr. Saturno i dodao: 'Mi uporno nastavljamo tragati za krajem, a Maje su tragali za garancijom da se ništa neće promijeniti. To je potpuno drugačije stanje uma.'