KOZMIČKO SJEME

U Kaliforniju pao meteorit pun blokova života

02.05.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Na sjeveru Kalifornije nedavno je pao meteorit čija se važnost pokazala puno većom no što su znanstvenici u početku mislili

Pad je zabilježen 22. travnja, a lovci na nebesko kamenje dosad su pronašli devet njegovih dijelova. U traganju je sudjelovalo 30-ak ljudi iz NASA-e i Instituta za potragu za vanzemaljskim životom (SETI).

Bljesak i tutnjava eksplozije čuli su se od Susanvillea do Bakersfielda na sjeveru Kalifornije. NASA-ini stručnjaci procijenili su da je, prije no što se raspao, bio dug četiri metra i težak oko 70 tona te da je u eksploziji stvorena energija od oko četiri kilotone TNT-a, odnosno oko jedne četvrtine energije bombe koja je pala na Hirošimu.

Već prve analize pokazale su da meteorit pripada rijetkoj vrsti koja se naziva ugljeni, odnosno CM kondriti. Manje od jedan posto sveg kamenja koje padne na Zemlju spada u tu skupinu. Bill Cooke iz NASA-inog Meteoroid Environment Officea u Marshall Space Flight Centeru u Huntsvilleu kaže kako nije jasno jesu li takvi meteoridi rijetki zato što lako sagorijevaju u atmosferi ili jednostavno zbog toga što ih u svemiru ima manje.

CM kondritima pripada i veliki Murchisonov meteorid koji je 1969. pao u Australiji i kasnije postao jedan od najistraženijih meteorida svih vremena.

Osim što su rijetki, kondriti su zanimljivi i zato što sadrže obilje ugljika i organskih tvari poput aminokiselina koje su građevni blokovi života. Neki znanstvenici smatraju da je moguće da su oni posijali prvo sjeme života na Zemlji.

Mladi hrvatski astrofizičar Stefan Cikota, pronalazač više asteroida, kaže da CM kondriti nastaju u vanjskim dijelovima Sunčeva sustava te da se ističu po tome što sadrže mnogo kompleksnih organskih komponenti, među kojima i aminokiseline te purinske i pirimidinske organske baze.

'Ako je život na Zemlju uistinu stigao iz svemira, onda su ga vjerojatno donijeli objekti ovakvog tipa', rekao je Cikota i dodao: 'Posljednji meteorid pronađen na Hrvatskom tlu bio je 'Križevački meteorit', koji je prije nešto više od godinu dana otkrila Hrvatska meteorska mreža. On je također kondrit, no skupine 'H' koji sadrži i do 40 posto metala (uglavnom nikla i željeza).'

Kalifornijski meteorit pao je u područje u kojem su prije 150 godina brojni Amerikanci tragali za zlatom. U potragu za njim uključilo se više od 1.000 dragovoljaca. Budući da spada u rijetku skupinu, procjenjuje se da prikupljenih 30-ak grama vrijedi oko 6.000 dolara.