Znanost STIŽU TROPSKE GROZNICE

Klima Balkana postala idealna za smrtonosnog komarca

  • Autor: NJD
  • 25.4.2012 15:45:05
  • 25.4.2012 15:21:05

Klima sjeveroistočne Europe i Balkana posljednjih je godina postala pogodna za razvoj populacija azijskog tigrastog komarca koji je prijenosnik opasnih bolesti, objavili su danas britanski znanstvenici

Novo upozorenje odaslali su stručnjaci sa Sveučilišta u Liverpoolu koji tvrde da su u ove dvije regije protekle zime bile blaže, a ljeta toplija. Ovakva klima odgovara invazivnom komarcu koji se još 1979. udomaćio u Albaniji, a danas je prisutan u više od 15 južnoeuropskih zemalja.

'U posljednja dva desetljeća klimatski uvjeti u središnjoj sjeveroistočnoj Europi – Beneluksu i zapadnoj Njemačkoj te na Balkanu postali su pogodniji za komarca', ustvrdili su britanski znanstvenici. Istovremeno su, kažu, uvjeti u Španjolskoj postali suši i nepovoljniji za opasnog kukca.

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), stanovnik suptropskih dijelova sjeveroistočne Azije, može prenositi viruse koji uzrokuju groznicu sjevernog Nila, žutu groznicu, japanski encefalitis i druge bolesti. Godine 2005. i 2006. uzrokovao je epidemiju chikungunye, bolesti koja zahvaća zglobove na otoku Reunion u Indijskom oceanu. Godinu dana kasnije ista bolest izbila je u talijanskoj pokrajini Raveni, a 2010. prenio je denga groznicu u Hrvatskoj i Francuskoj. Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti do prošlog prosinca proširio se u 15-ak zemalja od južne Španjolske do Grčke i Turske.

114987,123178,131144,83817

Do 2030. naselit će sjevernu Europu


U novoj studiji, koja je predstavljena u novom broju časopisa Journal of the Royal Society Interface, liverpulski je tim analizirao zapise vremenske prognoze od 1950. do 2009. te uz pomoć računalnog modela dobio simulacije trendova za razdoblje od 2030. do 2050.

'Slični trendovi mogu se očekivati u budućnosti s time da će se rizik povećati u sjevernoj Europi, a malo smanjiti u južnoj', objavili su autori. 'Ovakvi pomaci povezani su s toplijim uvjetima koji pogoduju prezimljavanju A. albopictusa na sjeveru te sa sušim i toplijim ljetima koja bi mogla ograničiti njegovo širenje prema jugu.'

Istraživači ipak napominju da u modelu nisu uzimali u obzir vrste vegetacije i tla te vrlo hladna i vruća razdoblja koja također utječu na razmnožavanje komarca.

Trgovački autostoper

Do sredine 1960-ih tigrasti je komarac bio ograničen na neke dijelove Azije, Indije i nekoliko pacifičkih otoka. Od tada se, uglavnom kroz trgovinu raznim proizvodima, proširio na Sjevernu i Južnu Ameriku, Karibe, Afriku, Bliski istok i Europu.

U Hrvatskoj je prvi put otkriven 2004. godine kraj Zagreba, no kako vrlo agresivno potiskuje domaću vrstu, ubrzo se proširio duž cijele Jadranske obale od Istre do Dubrovnika, gdje se trajno nastanio. Viruse širi u sezoni razmnožavanja za toplog vremena. Stručnjaci preporučuju da se u blizini kuća ne ostavljaju posude u kojima bi se mogla nakupiti ustajala voda koja je idealna za njihovo razmnožavanje. Denga groznica, koja je u našu zemlju uvezena prije par godina u najtežim oblicima može izazvati krvarenje i smrt. 2010. je po prvi put postala autohtona hrvatska bolest.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još