NOVA PRIJETNJA MIRU

Nikad lakše do vlastite nuklearne bombe

27.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je situacija u svijetu već prilično napeta kada je riječ o nuklearnom oružju, naročito u odnosima Irana i Izraela, njemački tjednik Die Welt je nedavno upozorio da bi se stvari vrlo brzo mogle dodatno zakomplicirati. Naime, australski znanstvenici uspješno rade na laserskoj metodi obogaćivanja urana, koja će taj ključni postupak u proizvodnji atomskog oružja značajno olakšati

Iranski nuklearni program je već godinama jedan od najvećih prijepora u međunarodnim odnosima. S jedne strane je suverena država koja ne baš uvijek pretjerano tvrdi da uran obogaćuje u miroljubive svrhe i s ciljem proizvodnje električne energije, dok su s druge zapadne nuklearne sile koje svjetski mir vide kao zadržavanje vlastitog monopola nad najopasnijim oružjem koje je čovjek napravio.

Naročito je napeto između Irana i Izraela, s time da prvi već godinama najavljuje potpuno uništenje drugog, ali zasad samo drugi ima oružje dovoljno moćno za takvu vrstu uništenja. Zbog toga, uostalom, Iran i razvija svoj nuklearni program, barem djelomično s namjerom da može parirati Izraelu.

Kao da sve to nije već dovoljno komplicirano, njemačke su novine Die Welt objavile tekst o novoj, revolucionarnoj metodi obogaćivanja urana, koja bi u bliskoj budućnosti mogla opasno olakšati proizvodnju nuklearnog oružja. Riječ je o projektu australskih znanstvenika pod nazivom Silex (Separation of Isotopes by Laser Excitation), koji je financiran od strane multinacionalne kompanije GE Hitachi Nuclear Energy, a kroz podružnicu Global Laser Enrichment. Silex bi omogućio lasersko obogaćivanje urana koje bi bilo šesnaest puta moćnije u odnosu na tehnike koje se sada koriste u tim postupcima.

Da bi se proizvela nuklearna energije potrebno je obogatiti izotop U-235 urana, što bi se korištenjem laserske metode moglo ubuduće činiti mnogo jeftinije. Naime, razlog što mnoge tzv. odmetnute države ili terorističke skupine nemaju nuklearno oružje je taj da se njega proizvodi u kompliciranim procesima, koji zahtijevaju ogromna novčana sredstva, ali i veliki i lako uočljiv prostor. Zato primjerice američkim satelitima nije teško locirati iranske nuklearna postrojenja. Sve bi se to uskoro moglo radikalno promijeniti.

Naime, laserska metoda Silex je mnogo jednostavnija od centrifugalne koja je sada u upotrebi, a postrojenje s laserom bi, procjenjuje Global Laser Enrichment, bilo za tri četvrtine manje od postojećih. Povrh toga, novčani bi trošak također bio mnogo manji. Prednost je i što laserska metoda obogaćivanja urana ne ostavlja veliki toplinski trag, pa bi takva postrojenja bilo mnogo teže locirati. U svakom slučaju, Global Lase Enrichment planira izgradnju prvog postrojenja u Wilmingtonu, Sjeverna Carolina. Upravo se čeka dobivanje svih potrebnih dozvola, a ova tvrtka sve to planira napraviti kao komercijalni projekt.

S druge strane, profesionalna udruženja američkih i njemačkih fizičara upozoravaju da se cijela stvar treba mnogo pažljivije promisliti. 'Rizici koji su povezani sa Silexovom metodom moraju se bolje procijeniti. Tehnologija za proizvodnju nuklearnog oružja ne smije biti svakom dostupna.', smatra Wolfgang Sander, predsjednik Njemačkog udruženja fizičara (DPG). Die Welt svoj tekst pak zaključuje sljedećom rečenicom: 'Tehnički je napredak još jednom proizveo probleme politici.'