GOLEMA BAKLJA

Veličanstvena eksplozija na Suncu koju morate vidjeti!

17.04.2012 u 10:13

Bionic
Reading

NASA je na Suncu 16. travnja snimila veličanstvenu solarnu baklju koja je izbacila goleme količine nabijenih čestica i plazme milijune kilometara u svemir

Nasreću, eksplozija nije bila usmjerena prema Zemlji, a najvjerojatnije neće utjecati ni na druge planete u Sunčevom sustavu. Video su snimile kamere satelita Solar Dynamics Observatory, a obradila ga je Steele Hill iz Goddard Space Flight Centera. U filmu se vidi mlaz plazme čija je temperatura oko 80.000 stupnjeva Celzijusovih, što i nije mnogo za Sunce. Uobičajena temperatura Sunčevog vanjskog omotača, korone, kreće se između jedan i tri milijuna stupnjeva.

Sunce se trenutno nalazi u fazi jačanja aktivnosti u svojem 11-godišnjem ciklusu. Vrhunac aktivnosti očekuje se sredinom 2013. godine. Iako znanstvenici predviđaju da će taj ciklus biti jedan od najslabijih u posljednjih 100 godina, već ove godine imali smo priliku vidjeti nekoliko velikih eksplozija.

Stručnjaci su novu eksploziju svrstali u snažnu kategoriju M1, između umjerene C i najsnažnije X (baklje se klasificiraju kao A, B, C, M i X kategorije prema vršnom toku energije rendgenskog zračenja).

Aktivno područje Sunca u kojem je snimljena nova baklja okreće se prema Zemlji pa bismo u narednim danima mogli vidjeti još eksplozija.

Sunčeve baklje su moćne eksplozije u Sunčevoj atmosferi, s energijama koje su jednake eksplozijama milijardi megatona TNT-a. Putuju brzinom oko milijun kilometara na sat, ponekad i brže. Ako su usmjerene prema Zemlji, mogu utjecati na elektromagnetni prijenos u mnogim telekomunikacijskim uređajima na Zemlji. Stvaraju se u Sunčevoj koroni i kromosferi. Plazma se zagrijava na desetke milijuna stupnjeva, a elektroni, protoni i teži ioni ubrzavaju se do brzina bliskih brzini svjetlosti.