UPRAVNO VIJEĆE ODLUČILO

Smijenjena ravnateljica Ruđera Danica Ramljak!

06.04.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Višegodišnja previranja na Institutu Ruđer Bošković u četvrtak su konačno zaključena razrješenjem ravnateljice Danice Ramljak i izborom vršitelja dužnosti ravnatelja koji će našu najveću znanstvenu instituciju voditi sve do izbora novog prog čovjeka

Iz neslužbenih izvora saznajemo da je Upravno vijeće na čelu s Đurom Miljanićem smijenilo Danicu Ramljak, da je za tu odluku imalo suglasnost resornog ministra Željka Jovanovića, te da je za VD ravnatelja odabralo njezinog dosadašnjeg pomoćnika za financije i suradnju s gospodarstvom Marina Roju višeg znanstvenog suradnika sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju. Za sada nije jasno hoće li i u kojem svojstvu Danica Ramljak nastaviti raditi na IRB-u.

Natječaj za novog ravnatelja Instituta Ruđer Bošković bit će objavljen najkasnije za mjesec dana od dana donošenja službene odluke o razrješenju.

Marin Roje u Institutu također vodi spin-off tvrtku Chirallica specijaliziranu u području analize, separacije i sinteze ciljanih spojeva uglavnom za potrebe farmaceutske industrije.

Kritičari Danice Ramljak ravnateljici su zamjerali da nije kvalificirana niti kompetentna za dužnost koju je obnašala, da je previše rastrošna, previše autoritarna, da je došla po političkoj liniji bivšeg ministra Dragana Primorca, te da je Institut uvela u dugove.

Ramljak: Moja smjena je nelegalna

Ramljak je pokušaje svoje smjene u više navrata, pa i u četvrtak interpretirala kao osvetu za njezina nastojanja da rasvijetli neke financijske afere u IRB-u zbog čega je pozivala i Uskok.

Nakon smjene uputila je priopćenje za medije u kojemu stoji da ju je upravno vijeće protuzakonito razriješilo dužnosti nakon što mu je odbila dati mandat na raspolaganje.

U svojem kronološkom tumačenju zbivanja na IRB-u Ramljak podsjeća da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta imenovalo novo upravno vijeće IRB-a 3. veljače ove godine, koje je ubrzo nakon preuzimanja dužnosti od nje zatražilo da mu preda mandat na raspolaganje, što je, kako ističe, odbila jer za takvu odluku nije našla razloge.

Nedostatak znanstvenih kvalifikacija

Nakon toga vijeće ju je razriješilo, a svoju odluku utemeljilo je na dopisu što mu ga je ministar Jovanović poslao 8. ožujka, a u kojemu se dovode u pitanje njezine sposobnosti za obnašanje dužnosti ravnateljice. Podsjeća da u tom dopisu ministar navodi da ona nema aktivan znanstveni status u Republici Hrvatskoj, što ona opovrgava i tvrdi da ga je stekla još davne 1994, kad je upisana u Hrvatski registar znanstvenika koji je navodno trebala obnoviti, ali to nije mogla učiniti jer je u tom trenutku bila u SAD-u.

Ramljak smatra da je važno napomenuti da je MZOS propitivao njezin status znanstvenika na temelju dopisa koji je primio od znanstvenika Instituta koji su, nažalost, kako navodi Ramljak, 'uvučeni u financijske nepravilnosti' koje su se u tom institutu događale prije njezina mandata, a protiv kojih 'već dulje vodi beskompromisnu borbu'.

Također ističe da joj status znanstvenika nije bio potreban za dužnost ravnateljice na koju je izabrana na temelju javnog natječaja raspisanog u skladu sa Statutom instituta. Ramljak podsjeća da rezultate natječaja nitko nije osporio niti je on ikada poništen.

Navodi da ni Statut ni zakoni ili neki drugi propisi ne utvrđuju da se za ravnatelja IRB-a može imenovati samo osoba koja status znanstvenika dokazuje članstvom u Hrvatskom registru znanstvenika te da se iz SAD-a u Hrvatsku vratila sa statusom docenta elitnog američkog sveučilišta.

Žrtva borbe protiv korupcije?

Smijenjena ravnateljica uvjerena je da je pravi razlog njezina razrješenja njezina odlučna borba protiv korupcije na Institutu.

'Uzrok sadašnje situacije na Institutu Ruđera Boškovića jest razotkrivanje niza financijskih nepravilnosti koje su se događale 2008. te provedba međunarodno utemeljenoga restrukturiranja instituta kojemu se opire dio znanstvenika', poručila je Ramljak i dodala: 'Meni situacija pred smjenu nije strana jer sam već bila u sličnoj situaciji kad sam spriječila odlaganje radioaktivnog otpada s IRB-a u središte Zagreba. Ako me vlast želi smijeniti, neka to pokuša učiniti zakonito i pravilno', zaključila je dr. Ramljak.