VANZEMALJSKI GLASOVI

Poslušajte kako biste zvučali na drugim planetima

05.04.2012 u 08:56

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali kako bi zvuci prirode izgledali na drugim planetima? Mada su neke svemirske letjelice opremljene mikrofonima, zvuci drugih svjetova, u vanzemaljskim atmosferama, nikada nisu pouzdano zabilježeni

No Tim Leighton i njegov tim s University of Southampton u Velikoj Britaniji ovih su dana to ispravili - kreirali su simulacije zahvaljujući kojima možemo čuti kako bi ljudski glas ili voda zvučali na planetima poput Marsa, Venere ili Titana.

U videu dolje možete čuti šum vodopada, tutnjavu grmljavine i ljudski glas u različitim atmosferama. U svojoj simulaciji tim se koristio fizikalnim modelima.

'Na Veneri je atmosfera gusta i jušasta tako da bi glasnice koje na Zemlji brzo vibriraju bile usporene', kazao je Leighton i dodao: 'Rezultat je takav da glas zvuči puno dublje.'

Osim što utječu na frekvenciju glasnica, različite atmosfere određuju i brzinu zvuka. Na Veneri on putuje brže pa se i jeka kroz dušnik kreće brže. To može zbuniti slušatelja kojem se čini da osoba ima kraći dušnik, odnosno da je znatno manja.

Zvuci drugih planeta prvi su put predstavljeni na showu u planetariju Intech u Winchesteru. No studija nema samo zabavnu dimenziju. Isti modeli trebali bi inženjerima pomoći da predvide kako bi vibrirali različiti dijelovi uređaja na sondama i roverima te kako bi se brzo stvarao zamor materijala tijekom misija. Oni bi se također mogli upotrijebiti za dizajniranje akustičnih instrumenata koji bi bili kalibrirani za atmosfere određenih planeta.