FEMINISTIČKA TEOLOGIJA

Je li Bog žena, a Isus hermafrodit?

03.04.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Uloga žena u ranom je kršćanstvu bila potisnuta, a ljudska povijest vjerojatno bi izgledala sasvim drugačije da se to nije dogodilo, tvrdi povjesničarka Bettany Hughes

Britanska stručnjakinja za drevnu povijest smatra da je kršćanstvo izvorno bilo vjera u kojoj su žene vodile glavnu riječ. Stoga je uvjerena da Engleska crkva svojim protivljenjem imenovanju ženskih biskupa negira ulogu koju su žene imale u stvaranju vjere.

'Potiskivanjem istinite priče o vezi između žena i religije mi mijenjamo kako povijest tako i mogućnosti našeg vlastitog svijeta', napisala je za Radio Times. 'Razmislite samo o ovoj činjenici: kroz ljudsku povijest 97 posto svih božanstava mudrosti bilo je ženskog spola. Tko zna je li Bog djevojka, no činjenica je da se čovječanstvo utjecalo ženama u potrazi za dobrim idejama. Naše monoteističke institucije mogle bi iskoristiti spoznaje iz knjige ljudskog iskustva i profitirati od konsenzusa o bliskom odnosu između žena i božanskog.'

Hughes je voditeljica BBC-jevog serijala 'Božanske žene' koji istražuje skrivenu povijest žena u svjetskim religijama i dovodi u pitanje uvjerenje da žene ne bi trebale biti svećenice.

'Ovaj Uskrs bit će posljednji da idem u crkvu znajući da njome dominiraju muškarci. Ja volim svog vikara koji je proveo 45 godina ohrabrujući pastvu da jasno vidi svijet – povijest, sadašnjost i uzvišeno. Međutim, za mene kao povjesničarku paradoksalno je da sam vrlo svjesna da je kršćanstvo izvorno bilo vjera u kojoj su glavnu riječ vodile žene', istaknula je Hughes.

U prilog svojim idejama voditeljica navodi činjenicu da su u prvih 200 godina kršćanstva više od pola crkava u Rimu izgradile žene. Konačno, upravo je ženu - Febe - Pavao pozvao da Božju riječ prenese u Rim. Hughes smatra da je uzbuna u Engleskoj crkvi prema kojoj su prijedlozi da se ženama dozvoli zaređivanje sramotni prevladana i besmislena jer su one još u prvim stoljećima nakon Krista bile đakonice, svećenice i biskupinje.

Hughes ističe da žene i danas imaju ključnu ulogu u crkvi: 'Među onima koji posjećuju anglikanske crkve najmanje je 65 posto žena; Kristove sluškinje ne uređuju više samo oltare, one su – baš kao što su bile i na samom početku kršćanstva – njegova krv i život.'

Hughes, koja je među ostalim autorica biografskih djela o Sokratu i Heleni iz Troje, predviđa da će i islam s vremenom morati priznati utjecaj ranih učenjakinja, osobito kako se sve više žena u muslimanskim zemljama bude obrazovalo i tražilo svoje uzore.

Je li Krist bio hermafrodit?

U britanskoj javnosti prošli je mjesec veliku prašinu podigao jedan radikalan osvrt na rodne uloge u kršćanstvu u kojem feministička teologinja dr. Susannah Cornwall s Manchester Universityja raspravlja o mogućnosti da je Krist zapravo bio hermafrodit.

U svojoj studiji Cornwall tvrdi kako 'nije moguće ni sa kakvim stupnjem sigurnosti utvrditi da je Isus bio muškarac u onom smislu u kojem mi danas definiramo muškost'.

'Nema načina da sa sigurnošću dokažemo da Isus nije imao neko međuspolno stanje zahvaljujući kojem je izvanjski izgledao kao muškarac, dok je istovremeno mogao imati neka skrivena ženska svojstva. Mogao je u svom tijelu imati maternicu baš kao i tkivo testisa', napisala je u svojem radu teologinja.

Cornwall ističe kako u prilog ovoj nesigurnosti govori i činjenica da se Isus nikada nije ženio, nikada nije imao spolne odnose, a nije imao ni djece. Procjenjuje se da se na oko 2.500 ljudi rađa jedna osoba s genetskim uvjetovanim međuspolnim stanjem, a prema Cornwall Isus je mogao biti jedna od njih.

'Ne možemo sa sigurnošću znati je li Isus bio muško jer nemamo tijelo koje bismo mogli istražiti i analizirati', napisala je teologinja.